Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 7. september 2014, ogledov: 8685

Na plezalca padla stokilogramska skala

V nedeljskem popoldnevu se je na priljubljenem plezališču blizu Vipave, na Gradiški turi, pripetila nesreča v smeri Red Bull z oceno 5c.
9.9.2014: Plezalec, ki je bil udeležen v nesreči sporoča, da se je skala odlomila v smeri Črni Peter z oceno 6a+/b (in ne v smeri Red bull 5c).
V tistem se je pod smerjo, v območju alpinističnega poligona, nahajalo enajst članov postaje GRS Ljubljana. »Naši pripravniki so imeli trening tipizirane tehnike v plezališču Gradiška tura, poleg devetih pripravnikov sva bila še dva gorska reševalca - inštruktorja in en gorski reševalec,« je povedal Jože Celestina, ki je bil vodja akcje.

20140907_GRZS_GRSVipava_2.jpg  20140907_GRZS_GRSVipava_3.jpg

Ko so zaslišali tresk skale, ki je padla nedaleč od njih, so se odpravili pogledati stanje v smeri in preveriti, če se je kateri od plezalcev nahajal v njej. »Skala se je odlomila tik nad glavo 22-letnega plezalca iz okolice Ljubljane in ga poškodovala po glavi in hrbtu. Skala je bila velika, pravzaprav ogromna, premera pol metra, tehtala je zagotovo preko sto kilogramov,« je povedal gorski reševalec Martin Česnik, ki je tudi obvestil regijski center za obveščanje. Na kraj sta v kratkem prišla še dva reševalca iz matične postaje skupaj z zdravnico in dvema reševalcema iz Zdravstvenega doma Ajdovščina, pridružili so se jim še gorski reševalci iz reševalne skupine Ajdovščina, ki deluje v okviru postaje GRS Tolmin. Vsega skupaj se je na terenu nahajalo čez dvajset strokovno usposobljenih ljudi, ki so lahko ponudili pomoč.

20140907_GRZS_GRSVipava_1

»Po zahtevnem terenu smo spustili poškodovanega, vmes je bilo potrebno dodatno varovanje nosil, nato smo prispeli na pot in namestili kolo pod nosila. Prišli smo kampa Tura, kjer je že čakal policijski helikopter s HNMP ekipo. Poškodovanega smo predali njim in s plovilom so ga transportirali v Ljublnjano,« je povzel Celestina in dodal: »Naši pripravniki se niso prvič znašli v pravi, realni situaciji, saj se redno udeležujejo vseh naših posredovanj. Izkazalo se je, da gre za visoko usposobljene posameznike, ki bodo v bližnji prihodnosti znali samostojno izpeljati reševalno akcijo.«

besedilo: BoF
fotografije: GRZS
 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020