Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
REŠEVALNE AKCIJE    

Objavil/a: , nedelja, 20. julij 2014, ogledov: 6320

Visoč vrh, 19.07.2014 - reševanje poškodovanega padalca

GRS Tolmin: V soboto, okoli 14.30 ure se je v bližini planine Sleme pod Rdečim robom zgodila nesreča. Jadralnemu padalcu je sunek vetra čelno zaprl padalo. Padalec je nerodno situacijo skušal reševati tako, da je uporabil rezervno padalo, a se to zaradi prenizke višine ni odprlo. Padel na na zahodno pobočje Visoč vrha in se pri tem huje telesno poškodoval.
Padec so videli očividci - pastirji na planini Sleme, ki so takoj obvestili zdravnika GRS, ki se je slučajno zadrževal na planini. Ta je pohitel do ponesrečenca, mu nudil prvo pomoč, hkrati pa poklical na 112 in zaprosil za pomoč reševalcev.

20140720_grzs_grs_tolmin_intervencija_padalec_visoce_001 20140720_grzs_grs_tolmin_intervencija_padalec_visoce_002

Proti mestu nesreče se je s terenskim vozilom in opremo takoj odpravila ekipa gorskih reševalcev, za pomoč pa smo zaprosili tudi dežurno ekipo GRS na Brniku. Ta je s helikopterjem Slovenske vojske prispela na kraj istočasno s terensko ekipo. Poškodovanega padalca smo pregledali, mu ustrezno oskrbeli vse poškodbe in ga imobilizirali v vakuumsko blazino. Na zajemalnih nosilih smo ga prenesli na vrh travnatega grebena in ga vkrcali v lebdeč helikopter, s katerim so ga odpeljali v bolnišnico na Jesenice.

20140720_grzs_grs_tolmin_intervencija_padalec_visoce_003

Za reševalce Postaje GRS Tolmin je bila to edina intervencija v tem dnevu, za dežurno ekipo GRS na Brniku na žalost ne. Že z Jesenic so odleteli na posredovanje na Begunjščico.

20140720_grzs_grs_tolmin_intervencija_padalec_visoce_004 20140720_grzs_grs_tolmin_intervencija_padalec_visoce_005

To reševanje je bila že oseminštirideseta intervencija Postaje GRS Tolmin v tem letu. Za primerjavo, v lanskem letu jih je bilo v istem času kar 21 manj. Turistična in tudi planinska sezona je v teh dneh na višku, kar se lahko razbere tudi iz velikega števila nesreč, ki se kar vrstijo.

Besedilo in fotografije: Miljko Lesjak, GRS Tolmin

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med akcijami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje akcije

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020