Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, četrtek, 17. marec 2016, ogledov: 3847

Vodniki lavinskih psov suvereno v Innerkrems 2016

Po skopi zimi smo trije vodniki psov sprejeli povabilo sosednje Avstrije za obisk njihovega lavinskega tečaja. Ana z psičko Ajko, Rajko s psom Kanom in Marko z psičko Inti smo dokazali da Slovenci še vedno sodimo med dobre vodnike lavinjskih psov.

Ana Trnkoczy (GRS Bovec) in Marko Petek (GRS Kamnik) sva odšla na pot 5. in se vrnila 8. marca, Rajko Kos (GRS Koroške) pa dan prej in ostal na tečaju vse do konca. Glede na razmere v naših gorah nam je tečaj prišel nad vse prav. Do našega seminarja na Vršiču, ki je bil en teden prej, praktično ni bilo možno dobro potrenirati iskanja pogrešanih v plazu. Izmenjava znanja z drugimi je odlična popotnica za vsakega vodnika.

V Innerkremsu, kjer je zadnja leta lociran lavinski tečaj avstrijske Koroške, smo se zbrali v penzionu Raufner. Vodniki začetniki imaju tu že odličen poligon kar ob penzionu. Starejši in izkušenejši pa več poligonov višje na planini BlutigeAlm na višini približno 2000m. Do tja je debelo uro hoje nekateri pa za dostop izkoristijo tudi sedežnico bližnjega smučišča.
Na tečaju smo imeli možnost sodelovati s skoraj vsemi inštruktorji in vodniki kar nam je bilo zelo pri srcu saj smo si lahko izmenjali različne pristope in poglede. Obdelali smo tudi teme kot so prva pomoč ponesrečenega v plazu, sondiranje, iskanje z žolno, kako se varno gibamo na terenu in še nekaj drugih stvari. V večernih predavanjih smo poslušali analizo nesreč v plazu. Med drugim smo slišali tudi pričevanje dveh reševalcev, ki sta se kljub popolnemu zasutju rešila iz plazu brez dodatne pomoči.

Brez težav lahko rečem, da je naše znanje in motiviranost naših psov za iskanje na dobrem nivoju, kar se je tudi pokazalo pri delu. Prav gotovo gre zahvala tudi našim inštruktorjem in intuzjazmu posameznikov za dobro delo skozi celo leto. Čestitke pa tudi Rajkotu, ki je na tem tečaju opravil tudi zadnji izpit z njegovim psom Kanom. Veseli smo udeležbe na tečaju, ki je kot vedno prinesel nekaj novih izkušenj, zgodb in novih prijateljev.

Marko Petek , vodnik reševalnega psa , GRS Kamnik

Fotogalerija

Vodniki lavinskih psov suvereno v Innerkrems 2016 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2019