Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dominik Skumavec, torek, 27. avgust 2013, ogledov: 6759

Mednarodna vaja reševanja iz kanjonov

Prvo nedeljo v avgustu smo se že drugič udeležili usposabljanja za reševanje iz kanjonov,ki ga pripravlja Furlanska gorska reševalna služba in poteka v dogovoru s Komisijo za reševalne tehnike.
Prvič smo se srečali že v juniju, kjer smo skupaj izvedli spust po kanjonu in spoznali njihovo zaščitno in tehnično opremo v uporabi. Tokrat pa nas je Walter iz Trbiža odpeljal v Tolmezzo, kjer imajo center in skladišče za reševanje iz kanjonov. Ekipo sestavljajo reševalci po dva iz Trbiža, Trsta, Tolmezza, Vidma in trije člani iz Pordenon. Tu je tudi stacioniran helikopter Civilne zaščite, ki lahko ob vsakem trenutku prepelje opremo in reševalce na mesto nesreče. Sistem reševanja  je pripravljen tako, da ob nesreči se takoj aktivirajo lokalni člani in gredo takoj na mesto nesreče, ostali pa se skupaj z nosili pripeljejo kasneje in začnejo z reševanjem. Nosila imajo v skladišču v Tolmezzu nekje na sredini med vsemi področji in zraven helikopterja CZ. Usposabljanja imajo preko poletja 1x mesečno na različnih lokacijah kjer izpopolnjujejo svoje znanje in spoznavajo nove kanjone. 

Tokrat smo iz Tolmezza krenili mimo naselja Ampezzo proti prelazu Sauris, kjer je tudi veliko akomulacijsko jezero. Nekje na pol poti smo parkirali in z nosili vstopili v rečico, ki teče iz jezera. Kanjon je bil ozek, skoraj popolnoma zaprt,brez možnosti izhoda s kratkimi spusti in trikrat daljši kot kanjon Mlinarice. Pri spuščanju skozi kanjon  so prikazali različne tehnike spuščanja od kratkih spustov kjer uporabljajo »človeško » sidrišče (2 skupaj vpeta reševalca), pa do prehodov v ožinah kjer nosila potujejo prek nog reševalcev in klasične žičnice. Njihova nosila so bila izdelana pri lokalnem privatniku, so plavajoča, trpežna (kot naš Mariner) in imajo par enostavnih in praktičnih rešitev za transport  po vodi.V nosilih je vgrajena neoprenska vreča, ki se odpira z zadrgo in ima na notranji strani isti sistem za pritrditev ponesrečenca kot naša nosila TSL. Pri glavi je večji pokrov s pleksi steklom in sistemom dihanja na sinfon, tako da v slučaju potopa v vodo kroglica zapre dovod zraka in prepreči vdor vode v notranjost vreče. Podobna nosila je dal v prodajo proizvajalec Kong. Po štiri urah spuščanja z nosili smo vendarle uspeli izstopiti iz vode in pritovoriti ne preveč lahka nosila do ceste. V bližnji gostilni smo privezali dušo in po krajši analizi počasi odrinili proti domu. Osvežitev je bila pravšnja in dan je kar prehitro minil.

Darjo Muznik

Fotogalerija

Mednarodna vaja reševanja iz kanjonov

Prvo nedeljo v avgustu smo se že drugič udeležili usposabljanja za reševanje iz kanjonov,ki ga pripravlja Furlanska gorska reševalna služba in poteka v dogovoru z podkomisijo za vzgojo in izobraževanje. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020