Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Dušan Polajnar, sobota, 24. marec 2018

Snežni plaz

Reševalci Postaje GRS Kranjska Gora smo danes, 23.3.2018, posredovali v dveh reševalnih intervencijah. Pri obeh reševalnih intervencijah je bil direkten ali posredni vzrok intervencije snežni plaz.
Vzrok za prvo nesrečo (dopoldan) je bila spontano sprožena snežna kloža, ki je iz ravnotežja prevrnila plezalca, ki se je pod ledenim slapom pod Prisankom pripravljal za plezanje. Snežna kloža se je sprožila na severnem pobočju nad slapovi.

Drug dogodek je bil v popoldanskem času. Dobili smo klic, da je snežni plaz odnesel in zasul psa, ki je bil spremljevalec dveh turnih smučarjev. Plaz se je sprožil na južnem pobočju na Vršiču preko ceste od Tičarjevega doma proti Poštarskem domu. Tudi tokrat je bil plaz kložast, sprožil pa se je pod pasjo težo cca 20 kg.

Zaradi vetra, ki je te dni pihal po naših koncih, so nastali zameti in snežne klože. Dnevne temperature se zaradi močnega spomladanskega sonca dvigujejo in začenjajo preobrazbo snežnih gmot, ki pa še ni zaključena. Obe reševalni intervenciji sta opozorilo, da prihaja do spontanega proženja snežnih plazov ne glede na usmerjenost pobočja. Na vse obiskovalce zasnežene gorske pokrajine zato apeliramo, naj dobro razmislijo o izbiri ture, potrebni varovalni opremi ter o lastnih sposobnostih in znanju o varnem gibanju v takih razmerah.

Srečno in varno čez vikend.

Gorska reševalna zveza Slovenije
Postaja Kranjska Gora

https://www.grzs.si/novice.php?pid=602 19. 4. 2019