Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 4. december 2017

Srečanje AA 2017

Letošnje delovno srečanje gorskih reševalcev Alpe-Adria so organizirali reševalci iz Furlanije-julijske krajine v Gemoni dne, 1.12.2017.
Za uvod nam je predstavnik ELAN Boštjan Gašperšič predstavil novo zložljivo smučo. Smuči so narejene za rekreativce kakor tudi za uporabo vojaške namene. O uporabnosti nas je Boštjan prepričal, Ko je razložil katere elitne vojaške enote so sodelovale pri preizkušanju smuči in poskusu Dava Karničarja pri smučanje s K2.

Po ustaljenem dnevnem redu najprej pregledamo statistike nesreč v posameznih reševalnih službah. Skupno za vse reševalne službe je to, da se število intervencij povečuje. Zanimiv podatke je za akcije GRZS. V letu 1996 smo imeli skupaj 169 akcij, do konca meseca novembra Leta 2017 pa 467.

V nadaljevanju smo se pogovarjali o sistemih (aplikacijah) za iskanje izgubljenih gornikov. Tako Italijani kot Avstrijci preizkušajo različne načine vendar so pri vsakem kakšne omejitve, tako da se bomo s tem vprašanjem še ukvarjali.
Uradni sel smo zaključili s posodobitvijo kontaktov gorkih reševalcev in določitvijo datuma naslednjega srečanja, ki ga bo organizirala GRZS.

Med večerjo smo se v neformalnih pogovorih razpravljali o podrobnostih skupnega sodelovanja reševalnih služb v območju Alpe-Adria.

https://www.grzs.si/novice.php?pid=564 16. 11. 2018