Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Matjaž Šerkezi, nedelja, 18. januar 2015

Ko pride snežni vlak brez voznega reda

Društvo GRS Tržič: Začenja se mesec, ko člani GRZS pripravljajo tečaje za zimske obiskovalce gora.

Predsednik komisije za reševanje iz plazov pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) Klemen Volontar je slikovito opisal eno največjih zimskih nevarnosti v gorah: "Hrumeč plaz sredi idilične zimske gorniške ture je neke vrste vlak brez voznega reda. Pride brez napovedi, drvi po bregu navzdol in z ledenimi kosmi, kamenjem, vejevjem in snegom zmelje vse pred seboj."
Zato je izobraževanje in obveščanje ljudi o nevarnosti nadvse pomembno.« Gorski reševalci se zavedajo, da akademsko teoretiziranje v takšnih trenutkih ne bo nikoli dalo rezultata. Smo se v praksi prepričali na 1536 višinskih metrih okoli planinskega doma na Zelenici, da izobraževanje za take primere temelji na praktičnem delu in kmečki logiki, ki se vedno izkaže do gornikov prijazna doktrina reševanja tako sebe kot tovarišev na turi.

20150118-grs_trzic-plazovi_zelenica-fonbostjan-006
Koordinator tečaja Primož Štamcar. (Foto: Boštjan Fon)

Prvega v nizu praktičnih pridobivanj znanj uporabe lavinske žolne, sondiranja, prereza snežne odeje za načrtovanje ture, iskanje tovariša v plazu ter osnove prve pomoči so pripravili pri postaji GRS Tržič. Sledijo še enaka srečanja izkušenih deklet in fantov iz postaj GRS v značilnih rdečih oblačilih z gorniki, ki jih na vrhove vleče tudi pozimi in bodo na sporedu na področju postaj GRS Kamnik, GRS Koroške, GRS Celje in pod okriljem Komisije za reševanje iz plazov pri GRZS še konec tega meseca na Pokljuki. Lahko mirno zapišemo, da bodo gorniki, ki znajo uporabljati za hojo navkreber pamet pred pogumom, na te vrste tečajih izvedel marsikaj uporabnega za varen korak in mirno pripravo na turo.

20150118-grs_trzic-plazovi_zelenica-fonbostjan-001 20150118-grs_trzic-plazovi_zelenica-fonbostjan-002
Okoli koče na Zelenici je bilo pestro in poučno. (Foto: Boštjan Fon)  Osnove sondiranja za bolj izčrpno tovariško pomoč v plazovih. (Foto: Boštjan Fon)

»Poleg zdrsov in padcev so snežni plazovi ena od največjih nevarnosti, ki prežijo na obiskovalce gora pozimi,« je povedal podpredsednik GRZS Slavko Rožič: »Če vas zajame snežni plaz, so edina možnost za preživetje vaši spremljevalci, ki so opremljeni z lavinsko žolno, lopato in lavinsko sondo. Takoj morajo začeti z iskanjem in reševanjem. Največ možnosi za preživetje je prvih petnajst minut, v katerih je potrebno najti zasutega, ga odkopati in mu nuditi prvo pomoč.« Ko smo pod vodstvom gorskih reševalcev iz Tržiča praktično preizkušali veščine na področjih Zelenice, smo izvedeli, da z izgubo časa možnosti za preživetje močno upadejo.

20150118-grs_trzic-plazovi_zelenica-fonbostjan-003 20150118-grs_trzic-plazovi_zelenica-fonbostjan-005
Podpredsednik GRZS Slavko Rožič je pomagal pri delu z lavinskimi žolnami. (Foto: Boštjan Fon) Polna predavalnica ljudi, ki si želijo vedeti več. (Foto: Boštjan Fon) 

Ko pridejo na plaz reševalci, je običajno za zasute že prepozno. »Po eni uri zasutja ima teoretično možnost za preživetje samo še tretjina ponesrečencev. Po statistiki polovica ljudi, ki jih zasuje plaz, umre, še preden jih uspejo izkopati,« je o snežnem vlaku brez voznega reda, ki ga v veliki večini sprožijo turni in in freeride smučarji, povedal koordinator tečaja Primož Štamcar iz postaje GRS Tržič: »Statistika ravno tako pravi, da izkušeni gorniki večkrat postanejo žrtev plazov kot neizkušeni, saj po več zimah brez problemov začnejo podcenjevati nevarnost snežnih plazov. Zato smo mi kot tudi kolegi iz nekaterih ostalih postaj GRS organizirali usposabljanja za začetnike, na katerih se spoznajo z opremo, osnovami iskanja z lavinsko žolno, sondiranjem in izkopavanjem zasutih v plazu. Na enodnevnih delavnicah se seznanijo z osnovnimi zakonitostmi snega, snežne odeje in gibanja po terenih, ki so potencialno nevarni zaradi plazov. Bistvo vsega pa je zavedanje nevarnosti snežnih plazov in izogibanje nevarnim situacijam, kar je edina zaščita pred smrtjo v snežnem plazu.«

Nekaj pravil za obiskovalce gora pozimi
  • Pozimi ne zahajajte v gore sami.
  • Vsaj tri dni po obilnem sneženju se odsvetuje obisk gora.
  • Prilagodite turo vremenski napovedi in nevarnosti snežnih plazov.
  • Preden začnete s turo, vklopite lavinsko žolno na oddajo in jo preizkusite, če deluje.                                                              
  • Če ste v dvomu ali je tura varna ali ne, se turi odpovejte.

Besedilo in fotografije: Boštjan Fon

https://www.grzs.si 21. 11. 2019