Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 23. november 2014

Črnogorci na delovnem obisku v Sloveniji

V dneh od 20. do 23. novembra je bila pri Združenju vojaških gornikov
Slovenije
v gosteh razširjena delegacija nacionalne organizacije
vojaških gornikov Črne gore. Vsebina njihovega obiska je bilo
seznanjanje z reševanjem v gorah v Sloveniji na primeru delovanja
Društva GRS Tržič.
Obisk spada v okvir meddržavnega civilno-vojaškega sodelovanja (CIMIC) Republike Slovenije in Republike Črne gore. V črnogorski delegaciji sta bila tudi predstavnik GRS Črna gora Dragutin Lalič in predstavnik Planinske zveze  Črne gore dr. Dragan Bulatović.

20141123GRZS_GRSTR_obisk_CG_01

Namen obiska je bil seznanitev s sistemom obveščanja in organiziranja reševalnih akcij v gorah. Tako smo v sklopu programa opravili tudi obisk pri dežurni posadki helikopterske eskadrilje SV na Brniku, kjer je bil teoretično in praktično prikazan način alarmiranja in posredovanja helikopterja v sistemu zaščite in reševanja. Poseben poudarek je bil na sodelovanju policije, vojske, GRS in povezava z regijskim centrom za obveščanje. Delegaciji je bilo predstavljeno tudi društvo GRS Tržič in način delovanja. Ogledali so si vso opremo, se seznanili z organizacijo GRZS.

20141123GRZS_GRSTR_obisk_CG_02

V soboto 22. novembra je bil v programu v Domu Pod Storžičem tudi pogovor o sodelovanju sorodnih nacionalnih organizacij. Pogovora sta se udeležila tudi predsednik GRZS Igor Potočnik in podpredsednik PZS Miro Eržen. Vsestransko je bilo predstavljenih vrsta pobud sodelovanja pri aktivnostih v Črni gori in Sloveniji.

Zadnji dan smo reševalci GRS Tržič opravili prikazno vajo od poziva do reševanja ponesrečenca na poligonu pod Ljubeljem. 

20141123GRZS_GRSTR_obisk_CG_04

Besedilo: Janez Kavar in Matija Perko

Fotografije: arhiv GRS Tržič

https://www.grzs.si 20. 10. 2019