Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Katarina Janjič, sreda, 4. december 2019, ogledov: 12961

16. Mednarodni alpinistični festival Praga 2019

Gorska reševalna zveza Slovenije je na mednarodnem alpinističnem festivalu v Pragi predstavila delo gorske reševalne službe in primere odmevnejših nesreč v letu 2019.
Od 21. do 24. novembra je v Pragi potekal Mednarodni alpinistični festival. Dan pred začetkom festivala je bil organiziran posvet na temo o varnosti v gorah. Predstavnik Češke gorske reševalne službe je predstavil nekaj reševanj v Krkonoših, področju z največ gorniških nesreč pri njih. O vlogi avstrijske gorske policije je predaval njihov poveljnik. Zanimiva je bila analiza nesreč v feratah Avstrije in prvič je bilo predstavljeno pet videov o varnem gibanju po njih. Gost festivala iz Nepala je ob dveh primerih iskalnih akcij trekingarjev dal velik poudarek vlogi domačinov kot dobrih poznavalcev terena. Jaz sem predstavil delo naše gorske reševalne službe in nekaj izstopajočih nesreč v letošnjem letu. Malo me je na koncu presenetilo vprašanje moderatorja, kaj si mislimo pri nas o čeških planincih, a sem se uspešno izmazal.
Sam festival se je odvijal na različnih koncih. Slovenci smo bili prisotni na treh stojnicah, kjer smo predstavljali projekt Gorniških vasi na Jezerskem in na področju Kamniško Savinjskih Alp ter pot Alpe Adria. 
Veliko pozornost je pritegnila predstavitev sodelovanja naših in čeških planincev. Tema pogovora se je vrtela okoli naše Češke koče in praznovanja 120 letnice njene postavitve naslednje leto. K pogovoru sta bila povabljena oskrbnica koče Karmen Karničar in župan Jezerskega Drejc Karničar.
Seveda pa je bila osrednja pozornost festivala namenjena predavanjem ob prikazu slik in videov. Zastopana so bila različna področja kot je običaj pri takih festivalih. V ospredje so postavili športno plezanje in jasno je, da je bil zvezda festivala Adam Ondra. Veliko pozornosti je vzbudil tudi Radek Jaroš, ki je po uspešno zaključenem projektu osvojitve vseh osemtisočakov pred nedavnim končal z zbiranjem najvišjih vrhov celin.
Me je pa malo presenetilo število obiskovalcev, ki je bilo v primerjavi s Karovim Tednom gorniškega filma res majhno, a še tu je prevladovala bolj sivolasa publika. O tem mi je potožil tudi direktor festivala Ladek Jiraško, ki že razmišlja o drugačni zasnovi festivala. Majhen obliž pa je vseeno dobil zadnji dan, ko so obiskovalci skoraj napolnili dvorano ob predavanju Ines Papert in Luke Lindiča.
Na festivalu sta bila jdva Nepalca in kaj hitro smo našli skupen jezik, kajti oba sta bila tečajnika v naši šoli v Manangu.
Vse dni je bila med obiskovalci tudi naša nova veleposlanica v Češki republiki gospa Tanja Strniša s soprogom.

Tekst: Jani Bele
Foto: Jani Bele, Polona V. Karničar

 

Fotogalerija

16. Mednarodni alpinistični festival Praga 2019 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020