Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Katarina Janjič, sobota, 30. november 2019, ogledov: 11585

19. spominski pohod GRS Bohinj

Poletno topla oktobrska nedelja je bila kot naročena za izvedbo že 19. tradicionalnega spominskega pohoda.
Poletno topla oktobrska nedelja, nam je bila letos namenjena za izvedbo že 19. tradicionalnega spominskega pohoda. Letos mineva 20 let od tragične smrti Andreje in Voranca. Nanju in na vse pokojne bohinjske reševalce,se spomnimo tudi z udeležbo na spominskem pohodu.
Vrh Hribaric (2388m), tam nekje daleč, do katerega ne vodi nobena pot, se nam je kar nekako izmikal. Skozi vsa ta leta, ko smo se tekom pohodov in druženj dodobra spoznali, je dozorela odločitev. Čas je za ta vrh. Odpravili smo se z parkirišča pred planino Blato, lovili pravo smer, po od poseka lubadark popolnoma spremenjeni pokrajini. Na obsijani Krstenici so nas pričakali Češnjani s toplim čajem. Pot po pobočju Malega Krsteniškega Stoga do Jezerca mine v občudovanju zlato obarvanih macesnov. Na Jezercu se loči manjša skupina, ki bo prehodila lažjo pot preko fužinarskih planin. Mi nadaljujemo v smeri Mišeljskega prevala, prečimo markirano stezo, ki povezuje Lazovški preval. Na desni opazujemo prepadni Škednjovec in gledano iz naše smeri markantni Vrh Hribaric. Zdaj je potrebno »vdeti« najboljše prehode med razmetanimi balvani, ubiramo stečine in preklinjamo strma melišča. Po štirih urah in pol smo vsi zbrani na prostornem vrhu. Vreme nam omogoča brezskrbno posedanje in opazovanje na vse strani neba. Po razgibanem grebenu nadaljujemo še nekoliko proti severu, nato ujamemo grape in dolinice, ki nas v JZ smeri pripeljejo na visokogorske kraške pode pod Debelim vrhom. Izogibamo se globokim kontam, v katerih je še lanski sneg, napredujemo po lepih travnatih rampah, da ne izgubljamo višine. Občudujemo tisočletno delo vode, res je to pravi kras, poln brezen in drugih pojavov, poskušamo si predstavljati to preluknjano podzemlje. Tu v slabem vremenu, megli, nimamo kaj iskati. No, danes je prekrasen dan, ki nam ga popestrijo še radovedni kozorogi. V Lazu si nekoliko oddahnemo, saj nam Zvone pripravi okrepčilo. Še nekaj poti nas čaka do zavetišča v Kožah, kjer že od daleč zadiši po dobrotah iz kotlov.
Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali pri izvedbi pohoda. Vsem, ki se udeležujete naših pohodov in nas podpirate, več kot 150 nas je bilo. Se vidimo drugo leto na 20. spominskem pohodu.

foto in besedilo: Robert Klančar, GRS Bohinj

Fotogalerija

19. spominski pohod GRS Bohinj 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020