Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, četrtek, 17. oktober 2019, ogledov: 10848

ICAR 2019 Zakopane

Gorska reševalna služba Tatre (TOPR) letos praznuje 110. let organiziranega delovanja. Ob tem jubileju so se odločili, da organizirajo srečanje ICAR 2019 v Zakopanih.
TOPR je profesionalna reševalna služba, ki vključuje 40 profesionalnih gorskih reševalcev in 200 prostovoljnih reševalcev. Njihovo delo obsega reševanje v gorah, smučiščih in jamah v Tatrah. Imajo tudi lasten helikopter.
Financirani so iz Ministrstva za notranje zadeve, Nacionalnega Parka Tatre in donatorjev. Reševanje izvajajo brezplačno. Področje na katerem delujejo obišče letno okrog 3 milijone obiskovalec. Opravijo približno 750 reševalnih akcij in 2000 reševanj na smučiščih letno. V primeru večjih nesreč sodelujejo z gorskimi reševalci na Slovaškem delu Tater.
V letošnjem letu so v avgustu in septembru imeli najprej zahtevno reševanje 2 jamarjev v jami Velika snežna. Jamarja je zalila voda in dostop do njih je bil mogoč le z miniranjem. Jamarja sta umrla.
Na gori Giewont, kjer je dostop in sestop z vrha opremljen z verigami je ob neurju bilo poškodovanih okrog 160 ljudi, 4 osebe so umrle.
Naslednje reševanje preko 400 ujetih oseb na gori Kasprowy vrh je bil posledica udara strele v kabel gondole. Vsa ta reševanja so domači reševalci podrobno predstavili.

Vsako leto imamo eno vodilno temo srečanja. Letošnja je bila »Teamwork«. Zato je bilo večino predavanj in delovnih točk praktičnega dne povezanih s to temo. Glede na to, da rešujejo tudi v jamah pa so bile predstavljene tudi tehnike in organizacija podzemnega reševanja.
V predstavitvah so bile predstavljeni primeri psihološke pomoči tako za reševalce kakor posadke helikopterjev. V Sloveniji enota zaupnikov uspešno deluje ob večjih nesrečah in tudi pri pomoči posameznikom. Organizirana je v okviru URSZR.

Zanimiva je bila predstavitev predstavnikov GRS Avstrije, policije Avstrioje in predstavnika RECCO o timskem delu, ki ga izvajajo z uporabo naprave RECCO SAR pri iskanju pogrešanih. ZA iskanje pogrešanih oseb v Avstriji je zadolžena policija, podobno kot je to pri nas. Pri iskanju pa jim pomagajo tudi skupine gorskih reševalcev. ZA iskanje uporabljajo napravo RECCO SAR, ki je obešena pod helikopterjem in s pomočjo nje iščejo oddajnike, ki njih imajo pogrešeni pri sebi (telefone, kamere in druge elektronske naprave). V Evropi je sedaj 16 lokacij, ki so opremljene s to napravo za iskanje. Avstrija ima pokrito celotno področje. Primer iskanja dveh plezalcev, ki sta pod Mont Blackom padla v 10 m krajno poč, pokrita sta bila z 2 m debelo snežno odejo. Pri sebi sta imela kamero in mobilni telefon. V kraju Courmayer je bil zasut smučar, žolna mu ni delovala. Najprej so določili mesto zasutja z RECCO SAR nato pa z natančnim iskanjem z RECCO R9 našli zasutega 3 m globoko. Tudi tekmovalci na Tour de Glaciers imajo obvezno opremo na tekmovanju reflektor RECCO na nahrbtniku.

Prikazana je bila uporaba naprave za iskanje mobilnih telefonov Ratunek (poleti razdalja 1400 m, v plazu do globine 1,6 m). Gorski reševalci TOPR sodelujejo pri razvoju naprave, ki ga izvaja vojska. Z napravo iščejo pogrešane »telefone« poleti in tudi zasute v snegu.

Na skupnem zasedanju vseh komiji je bila zanimiva predstavitev uporabe dronov kot pomoč pri reševalnem delu. Hiter razvoj uporabe »zavira« še ne prilagojena zakonodaja. Mnenje je, da je to koristen pripomoček, ki pa za varno uporabo zahteva dodatna znanja uporabnika.

Delovni del srečanja zaključimo z letno skupščino. Sprejeli smo 9 novih organizacij, dvema pa smo sprejem prestavili na naslednje leto. Prav tako smo zaradi nesodelovanja in neplačevanja eno organizacijo izključili iz članstva.

Na letošnjem srečanju je sodelovalo 460 udeležencev, članic ICAR, sponzorjev in razstavljavcev opreme. TOPR je srečanje izvedel odlično. Naslednje srečanje ICAR 2020 bo v Solunu v Grčiji.

Fotogalerija

Avtor/ica: Dušan Polajnar, ICAR TOPR

ICAR 2019 Zakopane 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020