Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, sobota, 15. december 2018, ogledov: 4453

Predstavitev knjige Jožeta Andlovica: Kadar boš na rajžo šel

Knjižnica Cirila Kosmača v Tolminu, sreda, 19.12.2018, ob 18.00
Zadnji dogodek v letošnjem jubilejnem letu tolminskih gorskih reševalcev, obenem tudi zadnji letošnji zimski planinski večer PD Tolmin, bo posvečen predstavitvi knjige Jožeta Andlovica: Kadar boš na rajžo šel - Dnevnik himalajskega zdravnika (Kangbačen 1965).

Pred desetimi leti je v založbi Postaje GRS Tolmin in PD Tolmin izšel prvenec Jožeta Andlovica, ki ga je posvetil tolminskim gorskim reševalcem. Zaradi velikega zanimanja bralcev je doživel ponatis, ki je tudi kmalu pošel. Takrat je novinar Marjan Raztresen v svoji oceni, ki je izšla v Književnih listih časopisa Delo, zapisal: »Morda bo po berljivi 262 strani debeli knjigi Skozi sotesko druge svetovne vojne izpod peresa Jožeta Andlovica kdaj izšla še knjiga o tem, kako je zdravnik brez bele halje krmaril skozi soteske svetovnih pogorij.« Upanje, ki ga je izrazil takrat, se je uresničilo v letošnjem jubilejnem letu ob 70 -letnici Postaje GRS Tolmin.

Obe knjigi je uredil Žarko Rovšček, ki je tokrat originalnemu rokopisu dnevnika dr. Jožeta Andlovica dodal številne odlomke iz dnevnikov drugih himalajcev, objavljenih člankov ali knjižnih del, zbral 93 barvnih in črno belih fotografij in jih skupaj z besedilom oblikoval v slikovito večplastno pripoved o dogajanju na II. jugoslovanski himalajski odpravi Kangbačen 1965. V daljši spremni besedi (75 strani) predstavlja priprave, biografije članov odprave, odmeve v tisku in knjižnih izdajah ter spomine še živečih tovarišev na Jožeta Andlovica, ki je s svojim likom vidno zaznamoval naš himalajizem. Odprava je utrla pot tik pod vrh 7902 m visokega Kangbačena in osvojila koto 7535, danes 7538 metrov visok vrh Jalung Ri, ki smo ga prvi osvojili Slovenci. Himalajci po povratku domov niso doživeli ustreznega javnega priznanja, saj je takrat nekaj štel le nedosežen vrh, ki ga je osvojila šele naša odprava leta 1974. Z začetkom priprav na naše naslednje himalajske odprave je poniknil tudi spomin na Kangbačen 1965. Knjiga, ki jo bomo predstavili, skuša poleg spomina na dr. Jožeta Andlovica prikazati tudi prizadevanja ljudi, ki so bili v težkih časih jugoslovanske gospodarske reforme pripravljeni zastaviti vse za kolektivni uspeh na oddaljenem himalajskem vrhu.

Naslov knjige, Kadar boš na rajžo šel, z verzi stare slovenske ljudske pesmi povzema občutke tistih, ki ob odhodu fantov in mož na alpinistično odpravo, polni pričakovanj in dobrih želja za njihov srečen povratek, ostajajo doma.

Peter Podgornik, alpinist in prijatelj Jožeta Andlovica je ob tem zapisal: »Jožetov dnevnik himalajskega zdravnika z naslovom Kadar boš na rajžo šel ni samo zgodba iz nekega časa, je veliko več. Je zgodba o človeku, ki se je zaradi pomanjkanja odpravarskega denarja moral skoraj vrniti iz Nepala že prej kot je odprava sploh začela vsaj tritedenski dostop pod Kangbačen - še nepreplezani vrh Kančenzenge, zakladnice petih snegov in vrhov. Med prebiranjem boste lahko izvedeli, da je bil Jože dejansko ključna osebnost že na dolgem dostopu, ko je pomagal vsem potrebnim zdravniške pomoči; še veliko več pa na gori, kjer je pomaknil meje svoje mini ambulante visoko v nedrja himalajskih vesin in reševal z zanosom, kot nekoč, iz prve bojne linije. Uživajte v tej zgodbi, takih se ne piše več ...

O sami odpravi je Tone Škarja, udeleženec odprave na Kangbačen 1965, vodja številnih himalajskih odprav in pisec zapisal: »Z malo več sreče pri taktiziranju bi ›padel‹ tudi sam Kangbačen, a ne glede na to je odprava pomenila velik korak naprej. Gore se je lotila kot popolne neznanke že od vznožja in po svoje - predvsem z izkušnjami - postavila model za dobro organizacijo vzponov in logistike naslednjim odpravam. Iz neznanih, a povsem domačijsko obarvanih razlogov, je odprava ostala v senci prve in naslednje.« (ŠKARJA, T.: Jože Govekar - Jozva (1916 - 2000). Delo, 18. 12. 2000)

»Naši glavni planinci so nas tolažili, češ, saj ste bili daleč višje kot katerikoli rojak pred vami, vse ste naredili, kar ste mogli, toda taka je pač Himalaja. Vendar so govorili le nam, navzven pa so bili tiho in odprava je za javnost v kratkem poniknila, kot da je ni nikoli bilo. Bolečina, ki se mi je takrat naredila v srcu, ni minila. Kako dokazati, kako pojasniti, da nismo bili slaba odprava? Ko sva s Pavletom Šimencem našla pravo smer, pa smo jo zavrgli, ker ni bila prej predvidena. In ko je ostala kot zadnja možnost, ni bilo več pravih ljudi za to in še gora se nas je naveličala. Kako povedati, da smo bili dobri, le zreli premalo? (ŠKARJA, T.: Jalung Kang, Borec 1987, str. 11)

Vabljeni na naše zadnje druženje v letošnjem koledarskem letu!
Žarko Rovšček

Fotografije: Zoran Jerin, Tone Škarja
Ovitek: Blaž Trušnovec

Fotogalerija

Avtor/ica: Zoran Jerin, Tone Škarja

Predstavitev knjige Jožeta Andlovica: Kadar boš na rajžo šel 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020