Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 28. maj 2018, ogledov: 13008

Dan slovenskih gorskih reševalcev, 26. maj 2018

Letošnji Dan slovenskih gorskih reševalcev je organiziralo društvo Gorske reševalne službe Škofja Loka ob svojem praznovanju 40-letnice obstoja.
Ob osmi uri smo se zbrali pred njihovimi prostori na Trati pri Škofji Loki, od koder smo se skupaj odpravili pod Loški grad.
Na travniku pod gradom in v grajskem drevoredu je najprej potekalo tekmovanje v prvi pomoči, kjer so morale ekipe pokazati praktično znanje nudenja prve pomoči pri različnih nesrečah: udar strele, padec s konja, padec kolesarja, bolezen srca in na koncu še žimarjenje na drevo pri reševanju padalca. Na tekmovanju so sodelovale petčlanske ekipe iz 13 postaj in društev GRS.

Sledila je prikazna vaja reševanja s pomočjo helikopterja Slovenske vojske z različnimi načini dviga ponesrečenca v helikopter in na koncu še dvig vodnika reševalnega psa s psom. S tem prikazom je bilo končano dogajanje v središču Škofje Loke in vrnili smo se na Trato.

Po potešitvi žeje in lakote je sledila razglasitev rezultatov tekmovanja v prvi pomoči.
Zmagala je ekipa GRS Kranj v sestavi Gregor Šifrer, Dejan Stojanovič, Klemen Jelić, Gregor Dolinar in Gregor Piskar pred ekipo gostiteljev in ekipo GRS Kamnik.

Sledila je podelitev značk članom, ki so po opravljenih zahtevnih izpitih prišli do naziva „gorski reševalec".

Novi gorski reševalki sta Anja Štemberger in Polona Kotnik iz GRS Ljubljana.
Novi gorski reševalci Danijel Žagar in Janez Ločičnik iz GRS Celje; Denis Durić in Jaka Capuder iz GRS Jezersko; Gregor Hvalc, Rožle Repanšek in Urban Iglič iz GRS Kamnik; Dejan Stojanovič in Klemen Jelić iz GRS Kranj; Gašper Vuzem je iz GRS Kranjska Gora; Damjan Prosen, Marko Lučič in Žiga Gorišek iz GRS Ljubljana; Andrej Pajenk, Boštjan Krajnc in Fredi Švikart iz GRS Maribor; Nejc Doberlet in Nik Hlade iz GRS Radovljica.

Nova inštruktorja GRS sta postala Jure Vajs iz GRS Mojstrana in Miha Peternel iz GRS Ljubljana.

Po pozdravnih govorih župana Škofje Loke Miha Ješeta, predstavnika Uprave RS za zaščito in reševanje Aleksandra Planinca, podpredsednika Planinske zveze Slovenije Martina Šolarja in predsednika Gorske reševalne zveze Slovenije Janeza Rozmana nas je na koncu uradnega dela Pavle Dimitrov navdušil z igranjem narodnih melodij na sto let stari harmoniki.

Tekst in fotografije: Jani Bele, predsednik KINFO

video

 

Fotogalerija

Avtor/ica: Jani Bele, predsednik KINFO

Dan slovenskih gorskih reševalcev, 26. maj 2018 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020