Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, četrtek, 24. maj 2018, ogledov: 11734

Največja neznanka med nami je bil Primož - GRS Jezersko

Gorski reševalci iz jezerskega radi preizkušamo svoje sposobnosti na različnih tekmovanjih. Tudi tokrat je bilo tako.
Ulra trail Vipava je priložnost, za uresničitev besed, ki jih je napovedovalka večkrat izrekla pred štartom najdaljše preizkušnje:« Danes pišete svojo zgodovino in zgodovino Vipavske doline. To so trenutki za katere živite, to je vaša strast, celo pot bomo z vami«.

Za jezerjane velja, da je štartna linija vsega spoštovanja vredna, ki te poveže s ciljno črto, tako kot so alpinisti povezani s plezalno vrvjo pri plezanju v gorah.

Znašli smo se pred tekmo, Primož pred 100 kilometersko s 5550 v.m., Klemen, Anže in sam pred 50 kilometersko traso. Izkušnje so tiste, na katere se lahko opiramo pred zahtevno nalogo, nam dajejo moč, pogum,..., da se navdušeni vidimo v cilju. Starejši smo bliže poznejši realnosti, mlajši se polnijo z zahtevnostjo izziva, ki jim bo pokazal iz kakšnega testa so.

Največja neznanka med nami je bil Primož.

Ko je lansko leto Anže pretekel stotko in osvoji 2. mesto   absolutno, se je Primož takoj odločil, da gre naslednje leto   tudi sam. To je tista hitra odločitev brez premisleka, ki ti   kasneje kaže zobe in preizkuša tvoj ego! Glej ga fanta, ki je   do sedaj tekel najdaljšo razdaljo 42 km, nekaj treningov na   30 km vse ostalo pa krajše, je stal v prvih vrstah med samimi   izkušenimi tekaši trailov. Iz samega izraza na obrazu je bilo   videti, da ima vključene vse »registre« in res jih je imel. Kot   član skupine »Gorskega plemena Jezersko« in GRS Jezersko   je začel odločno, bil po 5-ih urah na drugem mestu, prav tako   po 9-ih in po 13 urah in 34 minutah kot četrti v cilju (2. v   svoji kategoriji). Ni kaj, pred fantom kapo dol! Kot je   povedal, so mu krči dodobra preizkusili moč in tisti izrek »Vse   je v glavi«! Mimogrede Anžetov čas je 11 ur 18 minut! Časi   so zanimivi samo za primerjave, sicer pa veljajo besede  napovedovalke pred štartom.

Tudi 50 km razdalja ni kar tako! Gnali smo se do konca in   prišli v cilj: Anže 3. (3. v kat.), Milan 16.(1.v kat.), Klemen   19. (9. v kat.).

Kljub temu, da sem se na štartu počutil kot mladenič, se je med tekom pokazalo, da le ni čisto vse v glavi ampak tudi v letih!

Gorski reševalci radi plezamo, tekmujemo... in veseli smo, da svoje sposobnosti lahko koristno uporabimo pri reševanju ponesrečenih v gorah.

Na spletu (http://www.ultratrail.si/) je veliko slik, zanimivih komentarjev in zgod, ki govorijo o resničnem dogodku, katrega se ne sme zamuditi!

Hvala organizatorju za nepozabni dan!

Besedilo:Milan Šenk
Fotografije :internet

foto_tek_1_2018r 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020