Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, petek, 24. november 2017, ogledov: 7095

Gorsko reševalna naveza Ljubljana - Sarajevo

Ko se gre v Sarajevo, mora slehernik, vajen podalpskega vsakdana, malo potrpeti. Na mejnih prehodih se stoji v kolonah, hitrost dnevnega dogajanja je prilagojena brzini pitja kave na Baščaršiji, domačini pa vsake toliko ustrelijo tako brihtno, da sredi resnega dela začne smeh grabiti vse prisotne.
Tako je bilo tudi v preteklih dnevih, ko se je sestav inštruktorjev postaj GRS Kamnik in GRS Ljubljana ob spremstvu predsednika Gorske reševalne zveze Slovenije Igorja Potočnika odpravil v glavno mesto Bosne in Hercegovine. »Realizirali bomo treninge in kasneje izvedli vajo, ob katerih bodo naši gorski reševalci ob vodenju in pod nadzorom slovenskih inštruktorjev gorskega reševanja spoznali nove tehnike reševanja v vertikali, hkrati bomo z drugimi službami s področja reševanja razvijali na podlagi prenešenega tako teoretičnega kot praktičnega znanja iz Slovenije, sodelovanje ob nesrečah,« je razložil vodja dogajanja Fahrudin Dobrača iz postaje Gorske službe spašavanja (GSS) Sarajevo - Novi grad. Sodelovanje med omenjeno postajo, ki je po sestavi in delovanju izjemno mlada, precej njenih članov je še golobradih, ter ljubljansko postajo GRS, se je pričelo letos pozimi, ko so na smučišču Mojstrana Ljubljančani kolegom iz Bosne donirali posebna gorska reševalna nosila mariner.

 »Čeprav smo se lahko precej naučili iz učbenikov, je najbolje če ti praktično delo z nosili pokažejo tisti, ki to res obvladajo in so z njimi delali v realnih situacijah,« je dejal načelnik GSS Sarajevo - Novi grad Mahir Suljić, ki je k sodelovanju povabil tudi enoto državne Civilne zaščite pod vodstvom priznanega strokovnjaka za deaktiviranje bomb in min Seada Vrano, ki je ob tem navrgel: »Izjemno ponosni in veseli smo, da so slovenski gorski reševalci pokazali pripravljenost prenesti njihove dragocene izkušnje in znanja k nam, ki smo na tem področju precej neuki in včasih, kar lahko sami vidite ob dogajanju v plezalnem parku v okvira centra Safet Zajko, tudi malce prestrašeni.« S slovenske strani je celotno organizacijo dela na terenu prevzel Branko Žorž, predsednik Komisije za reševalne tehnike pri GRZS.

 Z bosanskimi gorskimi reševalci so delali inštruktorji Janez Javoršek, Damijan Kočar in Peter Zupančič, predsednik GRZS Potočnik pa je prevzel delo z vodniki reševalnih psov ter uporabo opreme za reševalne pse. »Najprej smo morali preveriti njihovo usposobljenost, pogledati kaj gorski reševalci iz te postaje v Sarajevu sploh znajo. Načeloma, po videnem in po opravljenem delu, lahko rečem, da so dobro pripravljeni, potrebovali pa bodo veliko pomoči pri opremi, saj je ne znajo optimalno uporabljati, hkrati tudi ne vedo, kaj točno bi nabavili. Ob delu bodo naleteli na specifiko, na velike višine in strme stene, saj bodo večinoma posredovali v urbanem okolju. Domenili smo se za sodelovanje v prihodnosti. Organizacijo usposabljanj bomo prepustili Sarajevčanom, sami bodo najbolj opazili, kje jim šepa znanje,« je zaokrožil delo Žorž.

Besedilo: Boštjan Fon
Fotografije: Boštjan Fon

Fotogalerija

Gorsko reševalna naveza Ljubljana - Sarajevo 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Obvestila