Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , ponedeljek, 4. november 2013, ogledov: 7130

Zapustil nas je Rajko Bračič, vodja Jamarske reševalne službe Slovenije pri JZS

Sporočamo vam, da je nas je včeraj dopoldne presunila žalostna beseda, da nas je zapustil Rajko Bračič, vodja Jamarske reševalne službe Slovenije pri JZS.

Pogreb pokojnika bo v četrtek, 7. 11. 2013 ob 15:30 na pokopališču v Vinski gori pri Velenju. 
Včeraj dopoldne nas je presunila žalostna beseda, da nas je zapustil Rajko Bračič, vodja Jamarske reševalne službe Slovenije pri JZS, katero je vodil od 2010 leta.

Presenečenje, žalost, vprašanja zakaj so se vrstila med tistimi, ki smo ga poznali, z njim delali ali o njem slišali. Rajč za najbližje se je poslovil nepričakovano na povratku iz Moličke peči - jame, katero je raziskovali od leta 2004 s kolegi iz njegovega kluba. Raziskovanja na Moločki niso zaključena, kot se je zaključila njegova pot v soboto.
Dokler ne veš, kaj jame nudijo, si ne znaš predstavljati, kaj se tam notri skriva. S prvim vstopom te potegne strast, ki se izraža v čisti temi, miru, tišini in v občutkih, ki se pojavijo ob prvem vstopu v neko neraziskano jamo ali njen del. Ko veš, da si prvi človek, ki je kdajkoli bil tam, so bila njegova nedavna razmišljanja ...

Z jamarstvom se je začel resno ukvarjati leta 1984 z članstvom v Koroško-šaleškega jamarskega kluba Speleos - Siga iz Velenja. Z jamarskim reševanjem pa se je prvič seznanil leta 1988 ko se je udeležil prvega tečaja jamarskega reševanja v Polčah. Od leta 1995 naprej je ves čas v operativni sestavi JRS.

V klubu je opravljal različne funkcije predsednika, tajnika, blagajnika, vodje in planerja akcij. Skratka bil je gonilna sila društva, pa naj si gre za delo pri klubskem domu ali matični jami - Huda luknja. Organiziral in vodil je več jamarskih odprav v tujino: Hrvaška, BiH, Črna gora, Makedonija, Srbija, Bolgarija, Francija in Italija. Aktivno je tudi sodeloval v tudi v času osamosvojitve, ko je bil v Hudi luknji na položajih skupaj s jamarji kolegi, ko so branili sotesko.

Prehodil je pot od naziva jamar, jamarski reševalec, vodja reševalne skupine, vodja intervencije, inštruktor JRS in inštruktor JZS. V vseh letih delovanja v JRS je bil osem let član predsedstva JZS in blagajnik JRS in od 2010 vodja Jamarske reševalne službe Slovenije.

Ob prevzemu drugega mandata vodenje JRS so bile njegove besede: »V upanju, da sem svoje dosedanje delo dobro opravljal, sem se odločil in sem pripravljen na še en mandat vodenja JRS. Rezultati v tem mandatu so vidni na mnogih področjih, za katere pa so v velikem delu zaslužni tako člani vodstva JRS kot tudi vsi jamarski reševalci, ki se zavedajo, da je JRS velikega pomena za vse raziskovalce kraškega sveta kakor tudi velikega pomena za dobro usposobljene jamarjev v prvi vrsti in nato še reševalce«.

Sodeloval je mnogih reševalnih akcijah in večini usposabljanj po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Je tudi eden od pobudnikov in soavtor mednarodnega programa Cave rescue training, ki ga URSZR v sodelovanju z inštuktorji JRS izvaja v okviru Pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za Jugovzhodno Evropo. Usposobil je številne jamarje, tako v domačem klubu, kot v jamarski reševalni službi, od jamarjev pripravnikov do inštruktorjev JRS. Pod njegovim vodenjem se je rešilo veliko težav na področju jamarskega reševanja, ki so bile dolga leta nerešljive. Uspelo je pripraviti Priročnik jamarskega reševanja, pravno in formalno usposobiti ekipo za širjenje ožin v primeru reševanja iz jam, izvesti tečaje na naziv bolničar ter uspešno zaključiti evropski projekt EU Proteus, ki je močno okrepil mednarodno delovanje JRS, predvsem v državah bivše Jugoslavije.

Za svoj trud in požrtvovalnost je prejel že mnoga priznanja doma in tudi v tujini. Tista, ki mu do največ pomenila pa so: zlati znak JZS, bronasti, srebrni in zlati znak CZ, ki ga je prejel leta 2012 ter priznanja za razvoj jamarsko reševalne dejavnosti v Srbiji in Črni Gori.

Načrtov in idej za prihodnje mu ni nikoli manjkalo, žal pa jih ni uspel izvesti kot tudi ne dokončati raziskave jame na Molički peči.

Rajko bil si pravi vodja, mentor, vzornik, sodelavec, prijatelj ... 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020