Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , sobota, 21. oktober 2017, ogledov: 6198

Skupen cilj nam je skrb za ponesrečenca - hitro, učinkovito in varno

Kongres IKAR 2017: V času od 16. do 22. 10. 2017 je v Andorri, Soldeu potekal vsakoletni kongres IKAR. IKAR je mednarodna organizacija, ki združuje organizacije na področju gorskega reševanja, strokovnjake s področja lavin, medicinsko stroko, strokovnjake iz različnih področij reševalne tehnike in tehnike za varnejše obiskovanje gora, vodnike lavinskih psov ...
Predstavniki GRZS:
  • Igor Potočnik, predsednik GRZS
  • Branko Žorž, predsednik KRT GRZS
  • Dušan Polajnar, strokovni sodelavec GRZS in član Executive Board IKAR
  • Iztok Tomazin, Komisija za medicino GRZS
  • Robert Kralj, Komisija za letalsko reševanje GRZS
  • Klemen Volontar, predsednik KRP GRZS
  • Matjaž Šerkezi, predsednik KINFO GRZS in predstavnik PZS
20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-001

18.10.2017
KRT GRZS sodeluje v delavnicah, ki jih je organizirala Komisija za tehniko IKAR (Terrestrial Rescue Commission). Predstavimo reševanje plezalca, ki se je zaplezal oz. padel pri prostem plezanju v plezališču (enoraztežajna smer). Usmeritev in poudarek sta na hitrem posredovanju, enostavni tipizirani tehniki in s tem učinkovitosti. Demonstracijo je pripravila KRT GRZS, v njej pa so sodelovali: Branko Žorž, Robert Kralj, Klemen Volontar in Matjaž Šerkezi.

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-002

19.10.2017

a. Vponke

Poteka debata na temo vponk in sprejetja oz. revidacije standarda. V helikopterskem reševanju se morajo obvezno uporabljati vponke, ki imajo tristopenjsko varnost

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-003 

ali vponke z matico.

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-004

Material - jeklo in ne aluminij!
Priporočilo velja za glavne oz. centralne vponke. Osebne vponke so lahko z dvostopenjsko varnostjo.

b. Vozli za podaljševanje statičnih vrvi (ne velja za vrvi iz kevlarja in Dynemme)
The highest strength performance for connecting conventional kernmantle ropes is to use sewn rope loops terminations in conjunction with a 10 mm oval maillon rapide. This method of connection also provides the highest level of protection against jamming the rope connection into cracks and fissures.

Where knots have to be tied to achieve the connection, it is recommended that only a limited number of knot types are used. These knots maintain a good strength performance after they have been tied and dressed properly.

When there is no risk of the rope(s) being in contact with the ground and/or running over edges then a Double or Triple Fisherman's Bend can be used.

Similarly where ropes are subject to high tension it can make it very difficult to untie these knots, the use of a reef bend with double fisherman's bends as back up or Figure of Eight bend may be used. An example of an application for these ties would be to join ropes for use in aerial ropeways.

Where knots may be in contact with the edges the use of double overhand knot or postman's knot allow the ties the move across ground with a reduced risk of jamming.

2017-10-21_20-01-34
2017-10-21_20-01-47
2017-10-21_20-02-01
2017-10-21_20-02-18

Pomembno - Vsi vozli morajo biti dobro zategnjeni in prameni poravnani, brez križanja. Konci vrvi naj bodo dolgi 10 x premera vrvi.

Priloge:
 Rope Connections for Kernmantle Rope Extension. (9,75 Mb)
 Using Connector/Carabiner in Mountain Rescue Organizations. (491,74 Kb)

Predstavitev Base jumping na Norveškem (Dan Halvorsen)
Izpostavijo predvsem težave pri reševanju, ko helikopter preleti ponesrečenca in s pišem dvigne padalo, kar povzroči, da osebo odnese iz stene. Težavna ocenitev ali je oseba še živa ali ne.

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-005

Mountain Safety Knowledge Base
Predsednik ICAR Terrestrial Rescue Commission Gebhard BARBISCH na kratko predstavi nastajajočo bazo, ki je plod sodelovanja IKAR in njenih komisij in UIAA. V njej bodo zbrane številne informacije za področje planinstva in gorskega reševanja, kjer bodo posamezne pridružene organizacije lahko pridobile kvalitetne informacije in jih uporabile pri svojem delu, planinske organizacije pa predvsem pri svojem preventivnem delovanju.

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-006

Rappeling techniques on big wall (Ennio Rizotti)
Predstavi sistem reševanja v velikih stenah, ki ga uporabljajo Italijani. Večina temelji na opremi Kong in na enem sidrišču z dvema vrvema. Tehnika za GRZS ne pride v poštev, saj je nekoliko vprašljiv vidik varnosti, ker celotno moštvo s ponesrečencem deluje na enem sidrišču. V predstavitvi je bilo videnih kar nekaj momentov tveganja. Zanimivo je tudi, da vrv večkrat podaljšujejo. O tem bi bilo smiselno pridobiti informacije in v neki modificirani obliki uporabiti tudi v tehniki GRZS.

Big wall caves, Rappeling systems with Cancon Stretcher
Predstavitev italijanskih gorskih reševalcev. Prikazan je sistem reševanja v breznih in jamah in pri canjoningu.

Imajo tudi uradno objavljen učbenik v angleškem jeziku, ki se najde na tej povezavi:
https://formazione.cnsas.it/download/handbook/caving-rescue/

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-007

19.10.2017
Poteka predstavitev reševanja s helikopterjema Bell in Eurocopter. Reševanje padalca, ki se je zapel na jeklenico gondole. Predstavitev poteka tekoče. Kot zanimivost je pa bilo videti, da za komunikacijo med pilotom in reševalcem uporabljajo zgolj znake in ne radijske komunikacije, kar gre lahko pripisati temu, da še niso imeli negativnih izkušenj s takšno obliko dela.

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-008

V nadaljevanju predstavijo spust ponesrečenca s pomočjo tirolske žičnice.

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-009

Uporabne informacije:

Ortovox je predstavil zanimivo obliko prve pomoči v kateri so poleg sanitetnega materiala vtisnjena navodila za ravnanje v primeru različnih stanj in poškodb. Predstavili pa so tudi magnezij vrečo za športne plezalce, ki ima na zadnji strani skrit poseben žep z osnovno prvo pomočjo.

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-010

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-011 Avtomatska naprava za masažo srca v primeru zastoja. Zanimiv koncept delovanja, ki je bil prvič predstavljen pred dvema letoma. Kako pa se bo pokazal v praksi je vprašanje časa in izkušenj. Država Slovenija bi v prvi vrsti morala poskrbeti za namestitev avtomatskih defibrilatorjev v vseh urbanih okoljih in zunaj njih - morda bi se lahko v tej smeri poskrbelo za kakšen evropski razpis in finančna sredstva za spremembo uporabilo v družbeno koristen namen.
20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-012 Kongov oprt za reševalnega psa in zaščita za tace.
20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-013 Ortovoxov najnovejši vadbeni center za delo z lavinskimi žolnami.
20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-014 Nova RECCO antena s pomočjo katere proizvajalec jamči, ko je ta obešena pod helikopterjem lahko pregleda km2 v 3-6 min., če je ta pokrit z gozdom oz. na planem v 3-4 min. Občutljiva je tudi na elektronske naprave, kot so telefoni, fotoaparati in jih zazna v plazu oz. ledeniški razpoki.

20171021-grzs-ikar-andorra-porocilo-serkezi_matjaz-015

Koncept novih Tyromontovih nosil.

Celotno poročilo KRT GRZS in PZS (833,20 Kb), več pa si boste lahko prebrali v prilogah dokumentov, ki jih bodo objavile posamezne komisije GRZS.

Besedilo: Matjaž Šerkezi
Fotografije: Matjaž Šerkezi, Igor Potočnik in Branko Žorž  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020