Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Boštjan Fon , ponedeljek, 19. junij 2017, ogledov: 9653

Ob dnevu gorskih reševalcev zmaga Ljubljani

Poleg tekmovanja in druženja na Virnikovi planini se je v vrste gorskih reševalcev sprejelo 25 novincev
Nad Jezerskim, v različnih smereh okoli nekdanje karavle, kjer je urejen učni center Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), so bila postavljena t.i. delovišča, kamor so podali sestavi gorsih reševalcev v popolnih opremah. Dekleta in fantje so se v okviru Dneva gorskih reševalcev merili med seboj v znanju prve pomoči. "Med njimi ne sme biti nobenega, ki je poklicno vezan na delo v medicini. Ti, ki delajo kot zdravniki, medicinsko osebje ali člani ekip nujne medicinske pomoči smo v ocenjevalni komisiji," sta razložila Janez Primožič iz postaj GRS Tržič in Gorazd Bregant iz postaje GRS Jesenice, ki sta vodila tekmovanje. Sestavi petih gorskih reševalcev so se spopadli z različnimi težavami poškodovancev. Na prvem delovišču je šlo za klasično oživljanje, oziroma temeljne postopke oživljanja v planinski koči po zastrupitvi z ogljikovim monoksidom. V sosedstvu je bilo potrebno oskrbeti poškodovanega po padcu s konja, zraven pa nosečnico, ki je doživela padec po bregu.

Za konec se je moralo oskrbeti ter opremiti za transport podhlajenega gornika, ki so ga našli po iskalni akciji. Resnost vseh vpletenih, tako tekmovalcev kot ostalih sodelujočih, je bila otipljiva. Šlo se je zares, kot bi rekli. "Franci, zdaj pa nehaj blefirat!", smo slišali z ene tekmovane točke, ko je igralca, ki je nastopal v vlogi poškodovanca, ob pretiravanju v prikazovanju bolečin poprosil vodja ljubljanske prve ekipe Jože Celestina. "Tekmovalci so prikazali zavidljivo raven znanja, dodatni problem, ki smo ga letos prvič predstavili, torej poleg medicinskega še tehnični del v reševalni akciji, je le še popestril tekmovanje," je povedal predsednik GRZS Igor Potočnik, dr. Jernej Arh pa je dodal: "Ne tekmujemo le za zmago, predvsem je namen tekmovanja to, da se še nekaj naučimo."

 Podelilo se je nagrade in pokale za prva mesta, najvišje se je uvrstil sestav GRS Ljubljana 1, ki ga je oplemenitila Ana Trnkoczy iz postaje GRS Bovec, drugi so bili člani postaje GRS Jesenice, tretji pa domačini z Jezerskega.

Po koncu tekmovanja je predsednik GRZS Potočnik podelil tudi potrdila ter značke novim gorskim reševalcem. "Letošnje leto je po zaključenih usposabljanjih ter z opravljenimi izpiti v naše vrste prišlo kar 25 novih gosrih reševalcev, kar nas zelo veseli," je zaokrožil predsednik komisije za reševalne tehnike pri GRZS Brane Žorž, ki je pošteno potresel dlani novim gorskim reševalcem ter trem novim gorskim reševalkam, ki jih je sedaj v sestavu GRZS 43.

besedilo in fotografije: Fon Boštjan

Fotogalerija

Ob dnevu gorskih reševalcev zmaga Ljubljani 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020