Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 12. junij 2017, ogledov: 5614

Dvajset let od tragične nesreče gorskih reševalcev

Na Okrešlju je v soboto 10. junija 2017 ob 11. uri potekala spominska slovestnost, s katero smo se spomnili 20-letnice najhujše nesreče v zgodovini gorskega reševanja. Oblačno vreme z nekaj deževnimi kapljicami ni preprečilo množici sorodnikov, prijateljev, gorskih reševalcev in planincev obiska počastitve spomina na Janija Kokalja, Mitja Brajnika, Luka Karničarja, Rada Markiča in Borisa Mlekuža.
"Po nesreči, kakršna je bila ta, bi marsikdo obupal in odnehal. Gorski reševalci nismo. Šli smo naprej in iz nesreče potegnili tisto, kar je bilo prav in potrebno. Vse to je bilo storjeno z enim samim namenom - da lahko še naprej pomagamo tistim, ki so v gorah pomoči potrebni.
Bolečina je z leti popustila, spomin pa je ostal in mora ostati. Spomin, ki mora biti, če hočemo, da bomo reševali še bolje in varneje, tudi opomin," je v govoru poudaril podpredsednik GRZS Franc Miš.

Po krajši spominski maši je vojaški vikar recitiral Pavčkovo pesem:

Vsak človek je zase svet,
čuden, svetal in lep
kot zvezda na nebu ...

Vsak tiho zori,
počasi in z leti,
a kamor že greš, vse poti
je treba na novo začeti.

Tako živimo ljudje.
Vsak zase krmari k pogrebu.
Svetloba samo
nas druži kot zvezde na nebu.

A včasih so daleč poti,
da roka v roko ne seže,
a včasih preblizu so si,
da z nohti lahko
srce kdo doseže ...

Od tega menda
človek umre,
od tega z neba
se zvezda ospe.
(Tone Pavček: Pesem o zvezdah)

Marjan Fank, generalni direktor policije je v svojem govoru povedal, da se vsi, ki zahajamo v gorski svet ne zavedamo vseh nevarnosti in nas takšne tragedije spomnijo na to. Zakaj je tako kruto usoda posegla v delo in življenja ljudi, gorskih reševalcev in sorodnikov ne moremo vedeti, lahko pa ohranimo spoštljiv in večen spomin, kot so večne skale nad nami, kar je tudi naša dolžnost.
Po Fankovem nagovoru se je iznad Savinjskega sedla dvignil helikopter slovenske Policije in zaokrožil nad Tursko goro, posadka helikopterja pa je v skale, kjer je bilo sidrišče preminulih gorskih reševalcev, položila venec. Helikopter se je s posadko s posebnim manevrom poklonil spominu ponesrečenih nad množico prisotnih in poletel nad Kamniško sedlo.
Marjan Fank, generalni direktor policije, Tine Cuder, načelnik Društva GRS Bovec, Bojan Rotovnik, predsednik PZS in Danilo Škerbinek, član UO PZS so pred spominsko obeležje položili cvetje.
Z darovano mašo vojaškega vikarja, srčno zapetimi pesmimi moškega pevskega zbora Triglav Trenta in trobili Policijskega orkestra je bila spominska slovesnost zaokrožena.
Slovesnost so pripravili člani Društva GRS Bovec in Policija.

Irena Mušič Habjan
Foto: Vladimir Habjan

Fotogalerija

Dvajset let od tragične nesreče gorskih reševalcev 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020