Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, petek, 31. marec 2017, ogledov: 5408

GRS Tolmin, reševanje poškodovane padalke iz stene Pirhovca

Veliko sreče v nesreči je imela jadralna padalka, ko ji je v sredo, 28.03.2017 nekaj pred 16. uro med jadranjem nad pobočjem Pirhovca nad Trnovim ob Soči sunek vetra v turbulentnem ozračju nenadoma zaprl padalo.
Po padcu v strmo južno steno se je padalo zataknilo za edino drevo, ki je raslo v tem delu stene in zaustavilo nadaljnji padec. Kako bi se padec v vznožje cca. 300 m stene končal, pa si lahko samo predstavljamo.

Tolminske gorske reševalce so o padcu padalke v steno obvestili svojci. Takoj smo v bližino napotili dve ekipi gorskih reševalcev z vso potrebno opremo, ki sta v steni locirali padalko, saj z njo ni bilo mogoče vzpostaviti kontakta po telefonu ali radijski zvezi.

Za reševanje smo zaprosili posadko helikopterja SV, ki je na mesto nesreče pripeljala zdravnika in letalca reševalca. S pomočjo elektromotornega vitla so v steno spustili reševalca letalca, ki je poškodovano padalko v trikotnem sedežu potegnil v plovilo. S kraja nesreče so jo takoj odpeljali v bolnišnico na Jesenice, kjer je ostala na zdravljenju zaradi hudih poškodb.

Dan kasneje smo reševalci na zaprosilo svojcev odšli peš na kraj nesreče in z uporabo vrvne tehnike iz stene potegnili puščeno padalo, sedež in vso preostalo opremo. Padalo smo mu pomagali tudi prenesti v dolino.

V obeh dneh je poleg posadke helikopterja SV in zdravnika reševalca letalca iz GRS Kranjska gora, v reševanju sodelovalo še 16 gorskih reševalcev Postaje GRS Tolmin.

Miljko Lesjak
GRS Tolmin

Fotogalerija

Avtor/ica: Miljko Lesjak

GRS Tolmin, reševanje poškodovane padalke iz stene Pirhovca 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020