Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 29. avgust 2016, ogledov: 6046

Trije dnevi in 8 intervencij Postaje GRS Tolmin

Pestro in delovno je bilo sredi tega tedna. V samo treh dneh med 24. in 26.8.2016 smo reševalci Postaje GRS Tolmin kar osemkrat posredovali pri nesrečah.
Potekalo pa je tako:

24.8.2016, sreda:
Na Tisovem vrhu se je pri delu v gozdu hudo telesno poškodoval gozdar. Na kraju so poleg gorskih reševalcev posredovali tudi gasilci in ekipa NMP, ki so poškodovanega oskrbeli. Dežurna ekipa GRS na Brniku pa je s pomočjo posadke helikopterja SV poškodovanega odpeljala na zdravljenje v bolnišnico v Ljubljano.

Istega dne se je zgodila še ena nesreča pri delu v gozdu. Nad Ročinjem je debelejša veja občanu zlomila nogo. Na nosilih smo ga prenesli do terenskega vozila in ga prepeljali v dolino. Tam ga je že čakala ekipa NMP in ga prepeljala v Šempetrsko bolnišnico.

Še med potekom zadnjega reševanja so nas iz ReCO Nova Gorica napotili na reševanje padalca, ki je obvisel na drevesu na južnem pobočju Vodil vrha. S pomočjo vrvne tehnike smo nepoškodovanega padalca in padalo rešili z drevesa in prepeljali v dolino.

25.08.2016, četrtek:
Nekaj po 20. uri zvečer, ko se je ravno stemnilo, so nas iz ReCO Nova Gorica napotili na reševanje nepoškodovanega padalca na pobočju Ladrskega vrha, ki je obvisel na drevesu 15 m visoko. Če njegovi prijatelji ne bi posredovali napačnih koordinat, bi bili na kraju nesreče vsaj uro in pol prej. Ko smo pridobili točne koordinate, smo peš okoli polnoči prišli do padalca in ga z vrvno tehniko rešili z drevesa. Zaradi teme smo reševanje padala prepustili jutranji ekipi, ki je v dnevni svetlobi snela padalo in ga v dolini vrnila lastniku.

Nekaj minut pred polnočjo, ko smo se trudili z reševanjem padalca, so nas napotili še na Črno prst, kjer je planinka huje zbolela. Do jutra so reševalci bedeli nad stanjem planinke, nato pa jo je dežurna ekipa GRS na Brniku ob pomoči posadke helikopterja SV prepeljala v jeseniško bolnišnico na zdravljenje.

26.08.2016, petek:
Nekateri reševalci so se še vračali s hriba domov, ko so nas že zaprosili za tehnično pomoč pri pregledu kraja nesreče v Idriji in pobiranju predmetov. Najdene predmete last poškodovanega občana smo izročili policiji.

V dopoldanskem času je na območju Avč potekala iskalna akcija za pogrešanim domačinom. Po najdbi pogrešanega v grapi pod cesto so nas popoldne zaprosili za pomoč. S pomočjo vrvne tehnike in uporabe vitla smo truplo na nosilih dvignili na cesto, kjer so zanj poskrbeli delavci pogrebne službe.

Da ne bi dan prehitro minil, so nas napotili še na intervencijo pri Novakih, kjer je planincu postalo slabo. Skupaj z reševalci NMP Idrija smo osebo oskrbeli in na nosilih prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga odpeljali v bolnišnico. V pripravljenosti je bila tudi dežurna ekipa GRS na Brniku, a njeno posredovanje na koncu ni bilo potrebno.

Če smo prvo polovico tega leta gorski reševalci, vsaj za tolminske razmere, preživeli dokaj mirno, se nam je avgust z osemnajstimi intervencijami popolnoma izneveril. Nekaj dni ga je še ostalo. Kakšni bodo, bomo hitro izvedeli.

Miljko Lesjak
Postaja GRS Tolmin

 

Fotogalerija

Avtor/ica: GRS Tolmin

Trije dnevi in 8 intervencij Postaje GRS Tolmin 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020