Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, petek, 17. junij 2016, ogledov: 8570

Dan reševalcev 2016 na Virnikovi planini

Slovenske novice - Boštjan Fon: ... z napačno žensko | Gorski reševalci so nad Jezerskim tekmovali v prvi pomoči.
ZGORNJE JEZERSKO - Vodja tekmovanja Janez Primožič s postaje GRS Tržič je sodelujočim sestavom gorskih reševalcev kratko pojasnil postopek pisnega in praktičnega preizkusa prve pomoči, ki se je ob dnevu gorskih reševalcev odvijal v okolici Virnikove planine nad Jezerskim, kjer ima Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) svoj učni center, in pripomnil: »Upam, da se bomo vsi skupaj zabavali in se tudi kaj novega naučili.« 


20160611_GRZS_Danresevalcev_02

Vsak sestav gorskih reševalcev, nastopilo jih je ducat, v svojih vrstah ni smel imeti nikogar iz medicinske stroke. Medicinci s postaj GRS so bili tokrat na drugi strani, v vlogah strogih ocenjevalcev prikazanega postopka. 
Tekmovalci so morali na terenu oskrbeti rane poškodovanih, treba je bilo natančno izpeljati celoten postopek - povezavo s centrom za obveščanje in pripravo poškodovanih na prenos v dolino. 
 Letos so organizatorji s postaje GRS Bohinj pripravili nadvse zanimivo situacijo, na katero gorski reševalci vse prevečkrat naletijo ob posredovanju: tako imenovani marker je zaigral vlogo opitega poškodovanca, ki je bil poleg tega še nadut, poln zbadljivk, a s prikrito poškodbo gležnja, ki so jo nekateri sodelujoči tudi spregledali. Ker naj bi bil opiti ob nesreči v gozdu s sosedo, in ne ženo, ga je Marko Kopavnik s postaje GRS Rateče, ki je bila po letih najmlajša, le Kopavnik kot vodja ekipa je že veteran, v mehkobnem rateškem narečju potolažil z obljubo, da ženi ne bodo nič povedali o njegovem izletu v hribe z napačno žensko.

»Tako rekoč ni bilo sestava, ki ne bi do zadnje podrobnosti poznal temeljnih postopkov oživljanja,« je dejal eden izmed sodnikov na tekmovanju, Gorazd Bregant s postaje GRS Jesenice, in se nasmehnil, saj je že vedel, da gre zmaga na tem prestižnem tekmovanju prav njegovim kolegom iz železarskega mesta. »Veseli nas dejstvo, da je v vsakem sestavu poleg starih obrazov tudi veliko mladih, novih moči. Naši mlajši člani GRZS so, ko gre za oskrbo poškodovanih, na visoki ravni sposobnosti in znanja, kar pomeni, da jim lahko na terenu, v realni situaciji ob pravi nesreči, popolnoma zaupamo.« 
Ko so Jeseničanom, drugouvrščenim Škofjeločanom in bronastim Bohinjcem podelili priznanja, je predsednik GRZS Igor Potočnik stresel dlani novim gorskim reševalcem, ki so prestali dobo pripravništva, hkrati pa je pošteno lopnil po ramenih stare mačke, njih ducat, ki so postali inštruktorji gorskega reševanja.

20160611_GRZS_Danresevalcev_01

Vir: Slovenske novice

Besedilo in fotografije Boštjan Fon 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020