Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 2. maj 2016, ogledov: 7713

Iskalna vaja Bohinj 2016

Društvo GRS Bohinj je 22.4.2016 pripravilo vajo iskanja pogrešanih na težko dostopnem terenu.
Namen vaje je bil spoznavanje dela različnih služb, ki izvajajo iskanja pogrešanih oseb, testiranje različnih sistemov GPS sledenja in usmerjanje iskalcev. Predvsem smo želeli predstaviti pomoč vodstvu intervencije v bazi, kjer se odločajo in sprejemajo odločitve o iskanju.
Scenarij vaje je bil dobro znan le trem »markerjem« in Gabru, ki je vajo zasnoval. Policisti PP Bled in inštruktorji društva GRS Bohinj so ob 16.00 v garaži (improvizirani bazi) sprejeli klic. Poškodovanec nekje med Bohinjskim jezerom in dolino Voje sporoča, da je zdrsnil in se konkretno poškodoval. Iskal je svojega očeta, ki bi do 12.00 že moral biti doma. Preti občutno poslabšanje vremena.
K vaji iskanja smo povabili društvo GRS Radovljica, komisijo za reševanje izpod plazov GRZS, komisijo za zveze GRZS, klub vodnikov reševalnih psov Kranj, kinološko društvo Storžič, Jamarsko reševalno službo (pregled korit Mostnice od Slončka do jezu pod Hudičevim mostom), PGD Savica-Polje - ekipo za reševanje na vodi (pregled obale Bohinjskega jezera), Gasilsko poveljstvo Bohinja (opazovalci in iskalci), nadzorno službo TNP, Lovce LD Stara fužina in ribiče RD Bohinj (pomoč pri iskanju). Kot opazovalci na vaji so sodelovali še policisti PU Kranj, policisti GPU, poveljnik CZ Bohinj, ZD Bohinj ter reševalci GRS Tolmin. Bilo nas je več kot sto.
Po uvodnem pozdravu župana Franca Kramarja in seznanitvi z osnovnimi podatki o vaji so inštruktorji GRS ter policisti oblikovali skupine iskalcev ter jih poslali na teren. Policisti so za potrebe iskanja aktivirali helikopter LPE in gorsko enoto policije. Mobilnemu operaterju so posredovali tudi zahtevo za določitev položaja GSM naprav izgubljenih. V bazi sta se pojavila še hči pogrešanega in novinar, ki sta policistom in reševalcem popestrila delo in povzročala dodatne preglavice
Po dobri uri in pol iskanja so iskalci odkrili oba pogrešana in poleg njiju tudi osem od desetih predmetov, ki sta jih »markerja« odložila na težko dostopnem terenu. Policisti so izsledili hčer, ki je sama želela pomagati z iskanjem na nepoznanem terenu.
Po končanem iskanju so se ekipe iskalcev vrnile v Staro Fužino, kjer smo opravili analizo in si privoščili zasluženo malico.
Z vajo so bili zadovoljni vsi sodelujoči in opazovalci. Odkrili smo nekaj pomanjkljivosti, na katere bomo v prihodnosti bolj pozorni. Prav tako smo spoznali nekaj novosti ter že utečenih praks iz tujine, ki nam bodo ob naslednjem iskanju prišle prav.
Navdušeni smo bili nad odzivnostjo vseh, ki smo jih na vajo povabili. Prispevek prav vsakega posameznika je bil pomemben za naš končni uspeh. Vsem skupaj in vsakemu posebej še enkrat prav lepa hvala.

Društvo GRS Bohinj: Andrej Rožič
Foto: Boštjan Gartnar

Fotogalerija

Avtor/ica: GRS Bohinj

Iskalna vaja Bohinj 2016 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020