Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, ponedeljek, 18. april 2016, ogledov: 6495

GRS Rateče - Helikoptersko usposabljanje po modulu A

V ponedeljek, 11. 4. 2016 smo v sodelovanju s helikoptersko posadko SV na plovilu AS532 Cougar izvedli praktično delo po modulu A.
Modul je namenjen operativnim reševalcem GRS, in zajema tako teoretični, kot praktični del usposabljanja. Najprej inštruktorji letalskega reševanja izvedejo predavanje, kateremu sledi pisanje testov in na koncu še praktični del.

Praktični del je sestavljen iz dveh vaj. Prva vaja je namenjena vstopanju in izstopanju moštva v prizemljenem ter lebdečem helikopterju, druga pa je začinjena še z vnosom in iznosom nosil v katerih je ponesrečenec. Vaje kot take se ne zdijo zahtevne, a ko dodate velikost helikopterja, hrumenje dveh motorjev s po 1900KS, peklensko vrtinčenja zraka izpod velikanskega glavnega rotorja, takrat ponižnost prevzame še tako hrabre. Pri delu s helikopterjem največjo nevarnost za reševalce predstavljata glavni in repni rotor, kar se na tovrstnih tečajih najbolj poudarja.

Red in disciplina sta na vajah in intervencijah s helikopterjem ključ do varnosti reševalcev, posadke in nenazadnje tudi plovila.
Vsi naši člani so uspešno zaključili usposabljanje pred visoko sezono z željo, da bi čim manjkrat uporabili pridobljena znanja.

več fotografij na: povezavi

Zapisal: Jurij Jeršin
Fotografije: Marko Nahtigal 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Obvestila