Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, četrtek, 14. april 2016, ogledov: 5637

GRS Tolmin, reševanje padalca z drevesa na Vodil vrhu

V sredo 13.04.2016 nekaj po 17. uri nas je poklical dežurni operater iz Centra za obveščanje v Novi Gorici in sporočil veselo novico, da so občani visoko na južnem pobočju Vodil vrha nad vasjo Zatolmin opazili padalo na drevesu. Padalo smo iz doline tudi sami dobro videli in s tem je odpadla tudi ena težava - lociranje kraja nesreče.
Reševalci smo se po pozivu na pozivnike hitro zbrali in se s terenskim vozilom odpeljali na vrh Vodil vrha. Od tu smo se po strmem pobočju spustili približno 200 višinskih metrov do mesta nesreče. Nepoškodovan padalec nas je pričakoval slabih 25 m visoko na drevesu. Med pripravo reševanja smo izvedeli, da je imel težave v zraku, da mu je veter zaprl stranska dela padala in da je v spirali padal proti pobočju. Padalo je poskušal reševati, a je pobočje tokrat prišlo nasproti prehitro.

Po že utečenem in kdo ve kolikokrat že uporabljenem postopku se je po drevesu do njega povzpel reševalec, ga zavaroval, nato pa smo ga varno spustili na tla. Sledilo je še malo bolj zamudno snemanje padala z že od požleda polomljenega drevesa, a nam je tudi to do noči uspelo.

Spust v dolino čez strmo pobočje polno od žleda polomljenih dreves v temi bi bilo lahko nevarno početje, zato smo se raje odločili za vzpon na vrh in povratek do vozila.

V tokratnem reševanju je sodelovalo 10 reševalcev Postaje GRS Tolmin.

Miljko Lesjak
GRS Tolmin

Fotogalerija

Avtor/ica: Miljko Lesjak

GRS Tolmin, reševanje padalca z drevesa na Vodil vrhu 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020