Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 4. oktober 2015, ogledov: 5322

Srečanje vodnikov reševalnih psov 2015

Vsakoletno srečanje A-A v organizaciji GRZS KRP je potekalo 03.10. na območju Rateče-Planica.
Udeležilo se ga je 13 vodnikov reševalnih psov GRZS, dva kolega iz KZS ERP, trije Avstrijci in dva predstavnika iz Hrvaške. Žal so kolegi iz Italije udeležbo odpovedali večer pred dogodkom. Kot opazovalca sta se nam med izvajanjem vaje pridružila tudi predstavnika policije, komandir PP Kranjska gora in inšpektor PU Kranj.

S kolegi iz Društva Rateče smo pripravili dve iskalni območji. V enem, manjšem, so pod vodstvom inštruktorja delali vodniki z mladimi psi, drugo, večje območje, pa je bilo namenjeno vodnikom z izšolanimi psi. Tokratna tema je bilo iskanje mrtvih. Za simulacijo mrtvih smo imeli na voljo pravo tkivo, skrito v lutki naravne velikosti. V območju so bile skrite tri »osebe«. Dve sta bili pogrešani že več, kot teden dni, naknadno so pogrešili še domačina, ki je samoinciativno odšel iskat pogrešane in se ni vrnil. Za tega se je smatralo, da je še živ. Torej, relativno zahtevna naloga.

Po dva vodnika sta imela na voljo 30 min za preiskavo cca 8Ha zelo razgibanega terena. Pred odhodom so vodniki imeli na voljo ogled papirnate karte z vrisanimi območji. Meje območja in pomembne točke so bile vnesene v GPS naprave.
Kolege iz policije je najbolj zanimalo vodenje intervencije, določanje območji, pretok in vnašanje podatkov na karto ter komunikacija, glede na to, da so bili pari sestavljeni iz mešano govorečih reševalcev.

Za zaključek lahko zapišem, da so vsi psi, ki so bili na tečaju za iskanje mrtvih, brez težav nakazovali mrtvo tkivo, kar je lep uspeh.

Po analizi srečanja smo obiskali še Nordijski center Planica. Najbolj pogumni so opravili še spust po Zipline.

Zaključili smo z vabilom na naslednje srečanje, ki bo marca v organizaciji italijanske službe.


Sestavil: Klemen Volontar

Fotogalerija

Srečanje vodnikov reševalnih psov 2015 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020