Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , torek, 8. september 2015, ogledov: 8434

In kaj, spet bo treba na pot kot že ničkolikokrat to poletje

Bila je sobota popoldan,natrpan vikend poletja. Po 18 h se oglasi telefon, dvignem in na drugi strani se oglesi "Tu center 112, ti vežem."
Oglasi se znanec in pravi "Veš, tu v kanjonu Sušca je Slovak z zlomljeno nogo. Treba bo ponj." Potrdim in že se dogovarjava s centrom za proženje pozivnikov.
Prek telefona aktiviram še proženje mobilnikov in že hitim pripravljat stvari.V mislih preletim potek intervencije, treba BO do vode, rekli so DA je blizu poti tako DA NE bi smelo biti problemov.

20150906_grzs_grs_bovec_resevanje_susca_001

Ko se spravljam v avto odgovorim še na par klicev naših reševalcev, ki se javljajo za intervencijo. V skladišču pripravljamo "robo" v kombi: statika, dinamik,  TSL-ke, počakamo še zadnje prispele in krenemo ...

Ko pripemo do vasi Srpenica si "nabašemo" opremo na hrbet in zagrizemo v breg proti kanjonu. Kmalu smo tam na mestu ampak stvari so precej drugačne kot sem is mislil.

Ponesrečeni je na robu tolmuna, osebje ZD Tolmin je na poti nad njim, le do njega NE morejo. Preveč je strmo in spolzko.
Pripravimo vrv in par naših fantov se spusti do njega.

20150906_grzs_grs_bovec_resevanje_susca_002

Še sreča DA je Danes z nami Alen, naš medicinec, ki mu pripravi protibolečinsko inekcijo za transport. Ko zgoraj na poti pripravljamo sidrišče za dvig se spodaj v tolmuni oglasi rjovenje.

Zdrznemo se saj mora precej boleti, ko mu nameščajo imobolizacijo. Naši že napravljajo nosila, ko se spustim do tolmuna in z Robijem se lotiva iskanja primernega sidrišča spodaj.

Treba bo narediti žičnico preko tolmuna in naprej po grapi navzgor. Izbereva gaber nad tolmunom, ta bi moral zdržati.
Ko prispejo nosila dol se lotimo dviga in fiksiranja Slovaka v nosila. Koleščka damo na statiko, zapnemo nosila in jih dvignemo visoko nad glavo tako DA lahko na sidrišču napnejo statiko.

Dam OK za dvig in na sidrišču že vlečejo nosila preko tolmuna in še malo po grapi. Nakar se vse ustavi saj je poves prevelik in nosila nasedejo. Štirje se vzpnemo in postavimo okrog nosil. Vpnemo popkovine in že vlečemo po grapi navzgor. Spolzko je, tu pa tam kdo zdrsne a uspe nam loviti ravnotežje z nosili. Še par potegov in že smo na vrhu.

Vsi is oddahnemo ter se lotimo pospravljanja sidrišč in vrvi. Medtem pa druga ekipa opravi transport do Srpenice kjer čaka rešilec. Ko še sami otovorjeni z vrvmi prispemo do vasi je že noč.

Pogledam na uro, kaže 20:30. Za las je šlo. Ves trud je poplačan z zahvalo ponesrečenega.
Ko naslednje jutro pripravljam poročilo zopet zazvoni telefon. Tokrat je le Dragan, ki pravi: "Jaz grem s tamalo na Mangrt, načelnika in Saško pa sta na morju. Ali boš ti poskrbel če bo kaj?"

Potrdim mu in nadaljujem s poročilom. Čez 10 minut zopet Dragan na telefonu, pomislim spet je nekaj pozabil naročiti. Pravi "Center je klical, ena ženska je padla z Koritniškega Mangarta."

In kaj, spet bo treba na pot kot že ničkolikokrat to poletje.

Besedilo: Darjo Muznik
Fotografije: Tapaj Aleks in Kenda Miha

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020