Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, petek, 14. avgust 2015, ogledov: 7268

Obisk starejših članov postaj GRS z Gorenjske v bazi Letalske policijske enote na Brniku

Na društvu GRS Jesenice smo se odločili, da starejšim članom naše postaje popestrimo te vroče poletne dni, katere večina preživlja doma med štirimi stenami. Zato smo jim v petek 14. avgusta 2015 organizirali krajši izlet in ogled Letalske policijske enote (LPE) na Brniku. Ker smo ocenili, da bo naših članov za večjo skupino premalo in bi ogled znal biti zanimiv tudi za ostale, smo k ogledu prijazno povabili tudi starejše člane drugih GRS društev iz Gorenjske.
Odziv je bil nad pričakovanji, saj se nas je v petkovem dopoldnevu pred stavbo LPE zbralo kar 33. Po uvodnem pozdravu organizatorjev, predsednika GRZS Igorja Potočnika ter krepčilni kavi, nam je delo Letalske policijske enote v sejni sobi najprej predstavil vodja Letalske policijske enote g. Uroš Marjetič. Po predstavitvi je sledil še ogled filma, ki so ga v realnih reševalnih akcijah posneli policisti te enote.

20150814_GRZS_zaslu_ni_Brnik_03

Sledil je ogled delovnih prostorov LPE ter hangarjev, kjer nam je letalski tehnik Gregor Hajdenkumer predstavil helikopterje, njihov namen, tehnične podrobnosti ter zmožnosti delovanja. Še posebej natančno so si izkušeni reševalci ogledovali helikopter, ki je bil ta dan dežuren za potrebe gorskega reševanja ter opremo, ki je za ta namen nameščena v njem. Dežurni reševalec letalec in zdravnica sta predstavila opremo za reševanje ter osnovne principe transporta.

Seveda pa je med našimi najstarejšimi člani in prekaljenimi gorskimi reševalci, največjo pozornost požel legendarni »Burduš«, helikopter s katerimi je marsikdo od njih še reševal življenja ponesrečenih. Helikopter so pred časom obnovili prav bivši zaposleni v LPE in sedaj počiva v hangarju med ostalimi sodobnejšimi plovili. Mnogim prisotnim reševalcem so se ponovno vrnili spomini na posamezne akcije, napore in tveganja. Helikopter je v tistih časih pomenil skokovit napredek v kvaliteti, predvsem pa hitrosti reševanja.

20150814_GRZS_zaslu_ni_Brnik_01

V načrtu je bil tudi obisk prostorov Slovenske vojske in njihovih plovil, s katerimi policisti z roko v roki izvajajo naloge gorskega reševanja. Žal je bil helikopter s posadko aktiviran za nujni medicinski polet in ogleda ni bilo mogoče opraviti.

Smo pa zato za zaključek izleta obiskali vadbeno lokacijo Specialne enote Policije pri Ljubljani. Inštruktor specialne enote nam je predstavil njihovo delo ter način usposabljanja. Še posebej zanimiv je bil ogled povsem pravega, seveda odsluženega letala na katerem policisti Specialne enote urijo postopke v primeru ugrabitve ter talskih situacij. Vprašanja so kar deževala, saj gre za področje dela Policije, ki je malo manj poznano.

20150814_GRZS_zaslu_ni_Brnik_02

Odločitev, da se v teh vročih dneh spomnimo tudi starejši, zasluženih članov je bila popolnoma pravilna. Srečanje je minilo v prijetnem vzdušju, druženju in obujanju spominov. Vsakdo je spoznal in videl kaj novega, vsi skupaj pa smo preživeli lep dan. Naj bo takšnih dni kar največ. Naši zaslužni člani so si to zaslužili.

Besedilo in fotografije: Andrej Babič, GRS Jesenice

  
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020