Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 22. marec 2015, ogledov: 6209

Vodniki reševalnih psov GRZS v Innerkremsu

Trije slovenski vodniki reševalnih psov pri GRZS, v zasedbi Sašo Žgajner, Rajko Kos in Marko Petek, smo bili med 6. in 12. marcem 2015 na tečaju za lavinske pse v avstrijskem Innerkremsu. Naši severni sosedi so nas sprejeli odprtih rok in nas gostoljubno pogostili.
Na vabilo predsednika komisije za lavinske pse pri Gorski reševalni službi avstrijske Koroške Lorenza Geigerja smo se odzvali trije vodniki. Sašo Žgajner, sicer izkušen vodnik z mlado psičko Pami ter dva mlada vodnika, Rajko Kos z psom Kanom in Marko Petek z psičko Inti.

20150311_GRZS_KRT_Innerkrems_01

Zadnja leta se tega tečaja udeležujemo vodniki z mladimi psi, ker je to za mlade dobra izkušnja in odlična izmenjava znanja in pristopov do šolanja psov. Po besedah predsednika naše komisije Klemena Volontarja bo tako tudi v prihodnje. V Innerkremsu smo lahko naše izkušnje delili in preizkusili na odličnih poligonih, ki jih v ta namen pripravijo ob smučišču v bližini koče Blutige Alm. Za mlade pse pa je ob penzionu, kjer se biva, pripravljen še en poligon. Zanje bi bila vsakodnevna pot do zgornjih poligonov, ki so na višini skoraj 2000 vm, prenaporna. Ostali smo se vsak dan povzpeli približno 500 vm iz doline na zgornje poligone, da smo v isti sapi potrenirali tudi kondicijsko pripravljenost psov in vodnikov. To pa je bilo dobro iz večjih pogledov. Vedno je potrebno na pravih akcijah priti do področja, kjer se je zgodil plaz in tudi naši psi so se dobro shodili, da so bili pri delu bolje skoncentrirani.

20150311_GRZS_KRT_Innerkrems_02

Tečaj, ki traja en teden, je dokaj obsežen. Poleg vsakodnevne aktivnosti in raznih novih situacij pri preiskovanju plazovine in iskanju zasutih so čas namenili tudi predavanjem kot na primer prva pomoč v teoriji in praksi, analizi plazov preteklega leta, komunikaciji z mediji in tako naprej. En dan so namenili tudi skupni turi, kjer smo v skupinah na terenu obnovili znanje tveganja pri gibanju v snežnih razmerah skupaj s psi. Dan je minil v družbi gorskih vodnikov, ki so svoje izkušnje delili z nami. Tudi ta dan se je končal s treningom na plazu in smučanjem v dolino, ki pa je tudi posebna izkušnja za pse, ki se ne zavedajo, da jih smučar lahko poškoduje.

Na tečaju smo vsi tudi uspešno opravili preizkus, ki pa se v Avstriji ocenjuje na podlagi dela celotnega tedna in obsega ne le trening s psom temveč tudi vse ostale lastnosti, ki jih vodnik potrebuje pri delu na plazu.

Zahvaljujemo se našim severnim sosedom za vabilo in naši komisiji za možnost udeležbe na tem tečaju.

Besedilo in fotografije: Marko Petek - GRS Kamnik


 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020