Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Dušan Polajnar, torek, 17. marec 2015, ogledov: 8091

Padec v Brezno 29 pod Debelim Vrhom

Skupina treh turnih smučarjev se je s planine Laz odpravila proti Kanjavcu. Hodili so po stari, mestoma zapihani smučini predhodnikov.
Okoli pol dvanajstih, na območju za Debelim vrhom na višini okoli 2200 m se je smučarju udrlo pod nogami in je v trenutku izginil. Padel je v brezno 29 pod Debelim vrhom, približno 15 metrov globoko. Na srečo je dno brezna pokrival zapadel in zapihan sneg. Kolega sta ponesrečenca bodrila in poskrbela, da se je zaščitil pred mrazom ter poklicala pomoč. Aktivirani smo bili bohinjski gorski reševalci, v reševanje se je vključil tudi helikopter Slovenske vojske. Na območju nesreče je bila spodnja meja oblakov, ki se je iz minute v minuto dvigala in spuščala.
Helikopter je reševalce in zdravnico odložil blizu mesta nesreče. Reševalec se je po vrvi spustil do ponesrečenca. Sledili so trije dvigi iz brezna z vrvno tehniko: dvig ponesrečenca, opreme in reševalca. Ponesrečenec je bil prepeljan na pregled v bolnišnico Jesenice.
Zaključek:
1. Sobota 14.3.2015 je bil srečen dan, saj jo je turni smučar odnesel brez zloma, le s praskami, udarci in bolečinami po celem telesu.
2. Samohodstvo bi se s podobnim srečnim padcem končalo tragično, saj bi smučarja zelo težko našli. Telefon nima signala in iz brezna se je slišalo šele, ko si glavo pomolil v žrelo brezna! Priporočamo, da visokogorje v zimskih razmerah obiskujete v skupini.

Sodelovali: reševalci GRS Bohinj, GRS Škofja Loka, zdravnica GRS Ljubljana in dežurna Helikopterska ekipa Slovenske vojske.
Za GRS Bohinj Gabrijel Rožič
Foto: Alenka Pavlovčič

Fotogalerija

Avtor/ica: Alenka Pavlovčič

Padec v Brezno 29 pod Debelim Vrhom 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020