Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, torek, 3. februar 2015, ogledov: 7193

GRS Ljubljana: Iskalna akcija na Snežniku

Ob 15.50 so se pri sestopu s Snežnika, občina Ilirska Bistrica, zaradi slabega vremena izgubili trije planinci iz Trsta.

5.2.2015 Zahvala rešenih Tržačanov
V iskalno akcijo so bili poleg Policije aktivirani tudi gorski reševalci GRS Ljubljana. Iskanje sta oteževala sneženje in veter. Najprej so preiskali poti s Sviščakov na Snežnik, vendar niso našli nobenih sledov za pogrešanimi. Zato so se odločili, da dodatna ekipa preišče pot iz Leskove doline na Snežnik. Z vzponom so začeli malo pred polnočjo in okoli 5. ure zjutraj planince našli približno 150 višinskih metrov pod vrhom Snežnika. Bivakirali so v slabem zavetju manjše skale. Čeprav so ponesrečenci celo noč poskušali ohranjati telesno toploto s stopicanjem na mestu in počepi, so bili že podhlajeni, zaradi dolge noči pa tudi izčrpani. Reševalci so jim pomagali pri napornem vzponu po predirajočem se snegu do koče. Dva reševalca iz Ilirska Bistrice sta odprla kočo in jo ogrela, tako da so v njej počakali helikopter  Slovenske vojske, ki je poletel ob 09:28 in ponesrečene prepeljal v Zdravstveni dom Ilirska Bistrica.

Na iskalni akciji je sodelovalo 32 reševalcev GRS Ljubljana, do tega 10 iz skupine Ilirska Bistrica, 3 iz skupine Postojna in 19 iz Ljubljane.

vir: spletna stran GRS Ljubljana

 

Spoštovani,

nikoli ne bom pozabil in nikoli se ne bom nehal zahvaljevati prav vsem udeleženim, ki ste kakorkoli pripomogli, da se je naš nedeljski izlet v ponedeljek zjutraj, 3.2.2015, srečno končal.
Gorà ne smemo podcenjevati. Žal se tudi to kdaj zgodi, tokrat se je nam.
Na Snežniku sem bil neštetokrat. V različnih letnih časih in v različnih vremenskih razmerah. Nikoli nisem imel nobenih težav. Tokrat pa sem zaradi banalnega zdrsa in slabih vremenskih razmer popolnoma izgubil orientacijo. Kmalu zatem sem se odločil, da pokličem Gorsko reševalno službo, saj nisem hotel še dodatno poslabševati svoje in situacije mojih dveh tovarišev.
Vsi udeleženi v reševalni akciji so bili preprosto rečeno enkratni. Ne poznam vseh njihovih imen; vem pa, da so žrtvovali svoj čas in svojo varnost, da so rešili nas. Mislim, da bi sami, brez pomoči, zdržali morda še kakšne 3-4 ure.
Vsem udeleženim reševalcem in njihovim družinam se iskreno opravičujem za vse povzročene nevšečnosti in probleme.

Še enkrat zahvala od vseh nas treh.

20150203_GRSLJ_Sneznik_02 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020