Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , ponedeljek, 2. februar 2015, ogledov: 7639

Praznik turnega smučanja na Jezerskem

31. 01. 2015: 20. TURNOSMUČARSKO TEKMOVANJE - JEZERSKO 2015, MEMORIAL LUKE KARNIČARJA IN RADA MARKIČA, DRŽAVNO PRVENSTVO: Noro! Kičasto! Kakšen dan, kakšne razmere! Kot v pravljici ... so se glasili spontani vzkliki in komentarji tekmovalcev, gledalcev in delavcev na jubilejnem turnosmučarskem tekmovanju na Jezerskem. Lepših razmer si za 20. tekmovanje enostavno ne bi mogli želeti.
Že na štartu je bilo izjemno vzdušje, ko se je po odigrani tišini in štartnem strelu v smučino pognalo 84 tekmovalk in tekmovalcev iz Slovenije in Avstrije. Lesketanje snežink v sveže zapadlem snegu, v ozadju mogočna kulisa Grintovcev, pred njo pa res dolga kolona turnih smučarjev, ki se mimo Stare cerkve Svetega Ožbalta podaja na romantično turo prek Murnovega, Virnikove planine na Pečovnik in v dolino Komatevre.

A še dan pred tem je bilo na Jezerskem povsem drugače. Sneženje in močan veter sta pila moči organizatorjem, ki so kar pet ur gazili in označevali progo za spominsko tekmovanje. Osnova je bila pripravljena, a to še zdaleč ni zadostovalo za pošten boj na tekmovanju, ki je štelo tudi za državno prvenstvo in slovenski pokal. S prvim svitom so prek proge odšli še vsi kontrolorji (16) in domači gorski reševalci (9), tako da so poleg svojih zadolžitev dokončno »speglali« letošnjo progo (10 km dolžine in 800m vzpona). Zahtevno časomerilsko nalogo so tudi letos izvrstno opravili člani Timing Jezersko, ki deluje pod okriljem športnega društva, ki je pomagalo še pri prevozih in pripravi proge z motornimi sanmi. Okrepčilo po napornem tekmovanju so v cilju pripravili jezerski lovci. Domači gasilci so poskrbeli za jutranje urejanje prometa in pomoč pri prevozu tekmovalcev iz cilja nazaj na Jezersko.

Najboljši slovenski tekmovalec Nejc Kuhar ni dovolil nobenih presenečenj in je z izjemno lahkotnostjo znova postal državni prvak, saj je ugnal zasledovalce za skoraj pet minut. Bolj zanimiv je bil boj za drugo mesto, ki ga je v zaključnem spustu dobil Jure Šuligoj pred Anžetom Šenkom. Na dolgi progi za državno prvenstvo so se pomerili tudi veterani. Po nekaj letih je zmago ponovno slavil direktor tekme Milan Šenk, pred Tonetom Karničarjem in Rolandom Liparjem. Vsi ostali tekmovalci so prehodili in presmučali nekoliko krajšo progo. Med mladinci je bil najhitrejši Matej Merlak, pred Juretom Zidarjem in Tilnom Osolnikom. Zelo lep, če že ne kar rekorden je bil tudi nastop 17 deklet. Naslov državne prvakinje je osvojila Klara Klančnik. Na zmagovalnem odru sta bili še Klara Meglič in Sabina Karničar. Nič manj srečni in zadovoljni niso bili v cilju tudi v obeh rekreativnih kategorijah, v katerih je letos nastopilo 11 deklet in 28 fantov. Med rekreativkami so bile najhitrejše Anja Stenovec, Polona Virnik Karničar in Vesna Kristanc. Franc Zadnikar, Urh Karničar in Marko Polončič, pa so bili na stopničkah rekreativne kategorije.

Drugi razlog za množičen obisk jezerske tekme je njen memorialni značaj. Od leta 1998 je tekmovanje posvečeno Luku Karničarju in Radu Markiču. Spomin na kolega gorska reševalca je še vedno prisoten v mnogih postajah in društvih GRS, ki so se z veseljem odzvali tudi letošnjemu povabilu. Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije je bil zato še posebej ponosen, da je bila kar tretjina vseh nastopajočih gorskih reševalcev. Letos so lahko zastopali svoje barve v ekipah treh članov na daljši ali krajši progi. V obeh kategorijah so slavili domači gorski reševalci.

Po končanem tekmovanju smo se vsi zbrali v dvorani Korotan, kjer smo dobili zasluženo kosilo s sladkimi dobrotami jezerskih upokojenk in kmečkih žena ter razglasili rezultate. Poleg pokalov za najboljše na državnem prvenstvu, so prav vsi tekmovalci dobili praktične nagrade, ki so jih prispevali velikodušni sponzorji in darovalci: Bio kmetija Kovk, Šenkova domačija, Pro Loco Scott, Pro Montana, Matej Tonejec, Zavarovalnica Triglav, Studio Tanti, BVG, Hostel Stara pošta, AGP PRO, Kovinarstvo Trampuš, Iroplast, Iskratel, Franc Rogelj, Jana Meglič, Gorenjski tisk in Metoda Karničar. V nabito polni dvorani so čestitali tekmovalcem in se zahvalili sodelujočim naslednji govorniki: župan občine Jezersko Jure Rebolj, predsednik GRZS Igor Potočnik, predsednica Komisije za gorske športe pri PZS Jasna Pečjak in glavni organizator tekmovanja, podpredsednik Planinskega društva Jezersko, Milan Šenk.

Razšli smo se zadovoljni, da smo preživeli čudovit dan in da se srečamo na naslednjem slovenskem tekmovanju. Srečno in na svidenje na Jezerskem!

Besedilo: Drejc Karničar, GRS Jezersko

 Rezultati (394,29 Kb)
 

Fotogalerija

Avtor/ica: Arhiv GRS Jezersko

Praznik turnega smučanja na Jezerskem 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020