Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 26. januar 2015, ogledov: 6029

Lavinski dan na Koroškem

V soboto, 24. 1. 2015 je na Grohatu pod Raduho potekal "Lavinski dan". Tečaja se je udeležilo 38 slušateljev med katerimi so bili alpinisti, turni smučarji, pohodniki in policisti gorske policijske enote PU Celje.
Teoretični del je potekal v koči na Grohatu, kjer je inštruktor GRS Koroške Ritonja Karli najprej povedal nekaj o nevarnostih v gorah v zimskem času. Drugi del teoretičnega usposabljanja je pripadal prvi pomoči, kjer je zdravnica našega društva Andreja Voler povedala nekaj o poškodbah zasutih v plazu, nudenje prve pomoči in pravilnem izkopavanju zasutih.

20150124_GRSKoroska_lavinski_dan_01

Ob 10.15 uri se je pričelo delo na terenu. Na terenu so bile štiri točke. Na prvi točki pri Iztoku in Blažu je bila tema preizkus trdnosti snežne odeje, pravilna uporaba cepina in derez ter varna prečenja nevarnih pobočij. Na drugi točki sta imela Peter in Miran temi tovariške pomoči in pravilne uporabe lavinskih žoln. Tretja točka je bila namenjena prvi pomoči. Na tej točki so bili Andreja, Bojan, Joza in Grega, kjer so tečajnike seznanili s pravilnim izkopavanjem zasutih v plazu in nudenju prve pomoči. Na zadnji točki so bili Milana, Nenad in Fika. Tečajnike so seznanili z sondiranjem, označevanjem plazu in o poteku organiziranega reševanja zasutih v plazu. V pomoč jim je bila tudi psička Tia, katera je usposobljena za iskanje zasutih v snežnih plazovih. Tečaj se je končal ob 14.00 uri, kjer so se tečajniki ustavili pri našem zavetišču in bili postreženi s toplim čajem za katerega sta poskrbela »Bini in Švarci«.

V času tečaja je ves čas rahlo snežilo tako, da je bilo vzdušje temu primerno tudi na terenu. V pogovoru z udeleženci tečaja je bilo ugotovljeno, da so s tečajem in organizacijo zelo zadovoljni. V ta namen bo naše društvo tudi v prihodnje organiziralo takšne in podobne tečaje, saj je bil odziv udeležencev zelo velik.

Besedilo: Hubert Enci, načelnik Društva GRS Koroške
Fotografije: Ivan Gradišnik in fotoutrinki 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020