Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , ponedeljek, 3. marec 2014, ogledov: 7391

Zimska vaja Postaje GRS Tolmin

Tokratna zimska vaja reševalcev Postaje GRS Tolmin je potekala malce drugače, kot prejšnja leta. Nič čudnega, saj je bila organizirana na pustno nedeljo. Kako si je zamislil potek vaje, vodja inštruktorjev ni kaj dosti razlagal. Reševalci so bili, tako kot ponavadi, obveščeni le o tem, da bo zimska vaja na planini Kuhinja in da je zbor za vse v nedeljo 2.3.2014 ob 7.30 uri pred postajo v Tolminu.
Mogoče so bili nekateri začudeni, ko so se morali takoj po prihodu na zborno mesto vkrcati v terenska vozila, s katerimi so se odpeljali proti planini Kuhinja. Vaja je bila namreč organizirana s predpostavko, da je velik plaz s Krna zasul več planincev, ki so prečkali pobočje. Na kraju "nesreče" jih je pričakala druga skupina, ki je na plazu uredila delovišče z zakopanimi žolnami, zasutimi in poškodovanimi "planinci" ter poskušala čim nazorneje odigrati vlogo ponesrečenih. Približno tako, kot je navadno ob nesrečah. Reševalci so morali organizirati in izpeljati reševanje, informacije o nesreči pa so dobili kar na kraju samem od preživelih.

20140303_grzs_grs_tolmin_usposabljanja_zimska_vaja_002 20140303_grzs_grs_tolmin_usposabljanja_zimska_vaja_003

Prva skupina je na plazu z lavinskimi žolnami in reševalnim psom iskala zasute, druga se je trudila z izkopavanjem in oskrbo poškodovanih, tretja je pripravljala opremo za transport. Veliko dela za vse reševalce, ki so bili na vaji. Delo na plazu je bilo končano kar hitro, v dobrih dveh urah po odhodu s postaje so reševalci našli pet zakopanih žoln, odkopali in oskrbeli delno zasutega in poškodovanega planinca ter oskrbeli še druga dva, ki sta bila le lažje poškodovana. Med delom na plazu so bili reševalci obveščeni o še eni pogrešani osebi, o lovcu, ki se je brez lavinske žolne nahajal na območju plazu. S sondiranjem so zakopanega našli, ga rešili iz snežnega objema in pripravili za transport z Aki-jem.

20140303_grzs_grs_tolmin_usposabljanja_zimska_vaja_004 20140303_grzs_grs_tolmin_usposabljanja_zimska_vaja_005

Vodniki reševalnih psov so izkoristili dobre razmere na plazu in za svoje štirinožne pomočnike pripravili še dodatno usposabljanje. Psi so morali poiskati v snežnih luknjah zakopane "planince". Znova se je pokazalo, kako hitri so lahko psi pri iskanju zasutih v plazu.

20140303_grzs_grs_tolmin_usposabljanja_zimska_vaja_006 20140303_grzs_grs_tolmin_usposabljanja_zimska_vaja_007

Za popestritev vaje je bilo za preostale reševalce organizirano tekmovanje dvojic v iskanju dveh zasutih žoln na plazu. Najhitrejša dva sta si prislužila nagrado, brezplačno enoletno popotovanje okoli sonca.

20140303_grzs_grs_tolmin_usposabljanja_zimska_vaja_008 

Vodja inštruktorjev je z beležko v roki ves čas vestno zapisoval vse, kar je bilo pomembno za analizo po končani vaji. Opozarjanje na storjene napake in njihovo odpravljanje pa je namen vseh vaj. Zato, da bi tista zaresna reševanja lahko potekala brez njih.

Zimsko vajo, na njej je sodelovalo 27 reševalcev, smo zaključili s klepetom ob malici v Kampu Koren v Kobaridu. Za drugo skupino reševalcev in zamudnike bo že čez nekaj dni organizirana še ena zimska vaja.

Besedilo in fotografije: Miljko Lesjak, GRS Tolmin 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020