Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, nedelja, 16. februar 2014, ogledov: 8346

Izpiti za vodnike reševalnih psov na Krvavcu

Tehnično izvedbo in logistično organizacijo je prevzelo DGRS Kamnik. Zaradi ujme in stanja snežne odeje smo prvotno lokacijo (Kamniška Bistrica) opustili in izvedli izpit na Krvavcu, na zahodnem pobočju pod Zvohom. Znanje sta ocenjevala inštruktorja VRP Roman Tkavc (GRS Maribor) in Grega Brajnik (GRS Radovljica).
Pripravo plazišča in izvedbo izpitov sta odlično izpeljala domača reševalca, vodnika reševalnih psov, Marko Petek in Matjaž Ravnikar, ob pomoči ostalih članov društva in kolega Zvoneta Korenčana iz GRS Kranj. Izpiti so potekali v pravih zimskih razmerah, hitrost vetra do 80 km/h in nizke temperature, kar je predstavljalo dodatni izziv za vodnike in pse.

K izpitu je pristopilo skupaj dvanajst reševalcev. Eden od reševalcev bo izpit opravljal na srečanju AA oz. tečaju v Avstriji, ki se ga bo udeležil prihodnji teden. Izpit sta opravljala tudi kolega iz MORS in GSS Mostar. Deset kandidatov je opravilo izpit pozitivno. Spisek kandidatov in zapisnike o opravljenem izpiti hrani KRP.

Na tem mestu bi se iskreno zahvalil vsem, ki ste prispevali k odlični izvedbi izpita in hkrati vsem vodnikom, ki ste dobro pripravili pse.

Posebna zahvala velja RTC Krvavec, ki so omogočili brezplačen prevoz vodnikov s psi na delovišče, še posebej nadzornikom smučišča, ki so odstopili svoj prostor za oddih za našo kontrolno točko. 

Besedilo in fotografije: Klemen Volontar

Ste vedeli ?

"Prvi zapisi o uporabi psov za iskanje pogrešanih oseb, zasutih v snežnih zametih , so iz leta 1707 in se nahajajo v arhivih švicarskega samostana St. Bernard , ki se nahaja na istoimenskem prelazu med Italijo in Švico. Menihi so s svojimi psi  ( bernardinci ) v 18. in 19. stoletju rešili več tisoč življenj popotnikom, ki so na svoji poti čez prelaz opešali. V začetku 20. stoletja so za iskanje pogrešanih oseb v tundrah pse začeli šolati tudi Švedi, Finci in Norvežani. " 

"Spomladi 1952 ( 24. do 26. marec ) je v Tamarju v organizaciji Gorske reševalne službe ( postaja Jesenice ) , Šole Ljudske milice za vzgojo službenih psov in Kluba ljubiteljev športnih psov  Slovenije na pobudo gorskih reševalcev Dušana Škrlepa in Marjana Perka ( GRS Tržič ) , ki sta prve izkušnje pridobila na vadbi v Insbrucku , potekal prvi tečaj za šolanje lavinskih psov v takratni Jugoslaviji. Udeležilo se ga je devet tečajnikov, tečaj so vodili alpinist Joža Čop , učitel šolanja psov Janez Klemenčič in kinolog Teodor T. Drenig. " 

vir in navedki: diplomsko delo Iris Deankovič , 20.4.2011 , Ljubljana

Fotogalerija

Izpiti za vodnike reševalnih psov na Krvavcu

Krvavc, 15.2.2014 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Obvestila