Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , petek, 14. februar 2014, ogledov: 7432

V gorah je 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov

Glede na snežne padavine v zadnjih dneh GRZS vse obiskovalce gora opozarja, da je splošna nevarnost snežnih plazov 3. stopnje (znatna), lokalno tudi 4. stopnje.

Nasveti za varnejše gibanje v gorah v zimskih razmerah
Ob močnem sončnem obsevanju je na strmih neporaščenih južnih pobočjih tudi nevarnost talnih plazov.

Veter, ki je v visokogorju pihal dne 12. in dne 14.2.2014 je sneh pihal v zamete, ustvarjale so se klože, po grebenih velike opasti, zato je potrebna velika previdnost pri prečenju takih pobočij. Prečenja grebenov in vzpone po grapah pa odsvetujemo.


Igor Zlodej, Komisija za informiranje in analize GRZS


Na spletni strani GRZS in PZS vas ves čas spremlja tudi aktualna napoved snežnih razmer v gorah.  

2014_02_14_17_12_48

Poleg same nevarnosti snežnih plazov pa v nižinah in sredogorju obstaja tudi nevarnost padajočega drevja, ki je posledica nedavne hude požledi. Previdnost ne bo odveč.

Informacije o odprtosti planinskih poti lahko redno spremljate na spletni strani Planinske zveze Slovenije in Facebooku.

Dodajamo še opozorilo za precej oblegano Zelenico nad Ljubeljem: 

Današnji bilten, št. 35 (Karavanke) za področje Zelenice ocenjuje 3 stopnjo nevarnosti plazov, ker bo dejansko 4 šele (zopet!) v ponedeljek zjutraj / dopoldne.

Jutri, v soboto, je treba paziti predvsem na servisno cesto, saj bo močna odjuga - ledišče bo šlo lahko do nedelje nad 2000 m! Prav tako je treba pustiti pri miru severno stran Begunjščice, saj višje čakajo opasti in klože! Jutri se jih ne bo več tako dobro videlo, ker bodo vrhovi že v oblakih in megli ...

V nedeljo priporočamo zgodnejši popoldanski odhod v dolino, saj bo pozno popoldne oz. proti večeru močno deževalo, ob tem pa se bo v noči na ponedeljek meja sneženja hitro spuščala! Na koncu bo lahko  pri domu na Zelenici več kot pol metra novega snega! Kolegi iz ZAMG (avstrijska lavinska služba) so izdali rumeni alarm, predvidevajo 40 cm do 70 cm novega snega na področju Karavank.

Smiselno velja upoštevati nasvet tudi za ostale vrhove okrog Tržiča. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020