Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: , torek, 11. februar 2014, ogledov: 6863

11. februar je mednarodni dan enotne evropske številke 112

11. februar je izbran za mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili. Zapišite datum 11. 2., zbrišite ločilo in dobili boste 112. Klici nanjo so brezplačni, na tej številki pa je ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije, čeprav v državi delujejo tudi druge nacionalne številke klica v sili.
Pri nas imamo številko 112 za klic v sili že 17 let, Slovenija pa jo je uvedla kot druga država v Evropi že leta 1997.

V začetku novega tisočletja je Evropska unija z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve enotne številke za klic v sili 112 in predpisala, da morajo države  zagotoviti tudi prikaz, kje je oseba, ki kliče 112. To je v nujnih primerih zelo pomembno, če oseba, ki potrebuje pomoč, ne more ali ne zna povedati, kje je. Priporočila  je tudi, naj države zagotovijo lažjo uporabo ljudem s posebnimi potrebami. V Sloveniji je mogoč tekstovni klic na 112  tudi s pošiljanjem SMS-sporočil, kar je pomembno predvsem za gluhe in naglušne ljudi. 
Švedska, Danska in Nizozemska imajo 112 kot svojo edino številko za nujne primere, v večini držav članic Evropske unije,  tudi v Sloveniji,  pa 112 deluje skupaj z nacionalnimi številkami za klic v sili. V Sloveniji je  številka za nujni klic tudi 113. Danes je na 112 mogoče klicati v vseh 28 državah članicah EU in  v večini drugih evropskih državah, tudi v Makedoniji, na Kosovu in posameznih območjih Rusije.  

KO KLIČETE NA ŠTEVILKO 112, POVEJTE: 
 • KDO kliče,
 • KAJ se je zgodilo,
 • KJE se je zgodilo,
 • KDAJ se je zgodilo,
 • KOLIKO je ponesrečencev,
 • kakšne so POŠKODBE,
 • kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave ...),
 • kakšno POMOČ potrebujete.

Možni načini klica gorskih reševalcev:
 • mobilni telefon (obvezno v nahrbtniku, pred turo preverimo stanje baterije),
 • obveščevalne točke GRS, ki so v vseh kočah,
 • samodejne radijske postaje za klic v sili SAPOGO.

Mobilni telefon
Telefonska številka 112 je dosegljiva tudi na območjih, kjer se mešajo signali slovenskih ter avstrijskih ali italijanskih operaterjev mobilne telefonije.

Več o številki 112, vir: Uprava RS za zaščito in reševanje): V začetku novega tisočletja je Evropska zveza z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve enotne številke za klic v sili 112. Predpisala je, da morajo biti klici s stacionarnih in z mobilnih telefonov ter iz telefonskih govorilnic brezplačni

Predpisala je tudi, da mora biti na tej številki ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije, četudi v državi delujejo druge nacionalne številke klica v sili. Nekatere države članice (Švedska, Danska in Nizozemska) so uvedle 112 kot svojo glavno številko za nujne primere, medtem ko v večini držav članic 112 deluje skupaj z nacionalnimi številkami za klic v sili.

Predpisala je tudi, da morajo države zagotoviti prikaz, kje se oseba, ki kliče 112, nahaja. To je v nujnih primerih zelo pomembno, še posebej, ko oseba, ki potrebuje pomoč, ne more ali ne zna povedati, kje se nahaja. Evropska komisija priporoča, da morajo države uporabljati metodo takojšnjega prikaza lokacije kličočega, imenovana »Push« metoda. Metodo naknadnega prikaza lokacije kličočega, imenovana tudi »Pull« metoda, pa naj se uporablja izjemoma kot dodatna možnost.

Priporoča tudi, naj se države potrudijo in državljane obveščajo o možnostih uporabe številke za klic v sili 112, da poleg klasične telefonije uporabljajo nove tehnologije za dosego storitev preko številke 112 in da zagotovijo njeno uporabo tudi ljudem s posebnimi potrebami. V Sloveniji je mogoč besedilni klic na 112 preko WAP112  že nekaj let, kar je pomembno predvsem za gluhe in naglušne ljudi. Z letom 2012 je mogoče priklicati številko v sili tudi z enostavnim SMS-sporočilom, poslanim na številko 112.

Pripravljajo se tudi na uvedbo sistema samodejnih klicev v sili iz vozil v primeru prometne nesreče - eCall. Slovenija se je v letu 2013 pridružila projektni skupini HeERO, ki ima nalogo vzpostaviti storitev eCall do začetka leta 2015. V projektni skupini deluje kot pridružena članica in bo s svojimi izkušnjami pomagala pri razrešitvi odprtih vprašanj prenosa klicev v sili med sosednjimi državami. Velik izziv je tudi samodejno prepoznavanje jezika ob klicu v sili, kar bi omogočilo hitrejše vključevanje tolmačev v pogovor.

Pripravila Zdenka Mihelič

 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020