Gamsi
Vnos v helikopter
Stol
Sar OS
Oskrba ponesrečenca, foto: Vili Vogelnik
Prevoz ponesrečenca, foto: Klemen Gričar
NOVICE    

Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 10. februar 2014, ogledov: 7861

Pomoč pri odpravljanju posledic požleda

Nekaj več kot teden dni je od takrat, ko sta žled in sneg okovala naravo v svoj oklep in s tem povzročila prebivalcem ogromno težav. Domačije, vasi, doline, ponekod kar cele planote so ostale odrezane od sveta zaradi podrtih dreves, ki so ceste spremenile v neprehodna področja. Brez elektrike, brez redne dostave hrane, brez telefonskega signala, brez dobrin, ki smo jih navajeni v vsakdanjem življenju.
Z odpravljanjem posledic se sedaj poleg pristojnih služb ukvarja ogromno število prostovoljcev. Tudi Tolminski gorski reševalci smo med njimi. Dostava hrane, agregatov, zdravil in goriva na domačije, ki so že več kot teden dni odrezane od sveta in do katerih se je mogoče prebiti samo peš skozi labirint podrtega drevja. Obiskovanje starejših občanov, ki so več kot teden dni brez stika z dolino, brez elektrike, brez telefonskega signala in tudi brez možnosti, da bi v primeru bolezni poklicali pomoč. Videti in doživeti bi morali zadovoljstvo in hvaležnost teh ljudi ob spoznanju, da niso pozabljeni in da lahko računajo na pomoč.

Velikokrat so nas v teh dneh iz Štabov CZ napotili na teren. Tudi na pomoč delavcem Elektra pri obnovi električnih daljnovodov in vzpostavljanju normalne oskrbe z električno energijo na težko dostopnih območjih. Predolgo bi trajalo, da bi opisal vsa posredovanja. Bili smo v Tolminskih Ravnah, Krnu, Podporeznu, Volčanskih Rutih, Utrskem vrhu, Trebuši, Vetrniku, Bukovskem vrhu, Kneških Ravnah, Idrijskih Krnicah, Hlevišah, Čekovniku, na Otlici in še kje.

1Tudi v prihodnje ne bomo nikomur odrekli pomoči, pa čeprav se najdejo tudi taki, ki menijo, da to ni področje dela gorskih reševalcev. Dokler se sami, potrebni pomoči, ne znajdejo na drugi strani. 

Fotografije so prispevali reševalci postaje GRS Tolmin (Čopi, Koren D., Sovdat, Kovač, Perše, Kozorog, ...).

Besedilo in fotografije: Miljko Lesjak, GRS Tolmin


1Komentar GRZS: Obseg del in naloge posameznim enotam določajo pristojni štabi Civilne zaščite, skladno z ZVNDN. Načeloma se po 21. členu tega zakona državljani, ki prostovoljno in nepoklicno opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči, organizirani v enote, službe in druge operativne sestave društev in drugih nevladnih organizacij (gasilska društva, organizacije Rdečega križa, Gorska reševalna služba, jamarska društva, potapljaška društva, kinološka društva, taborniške in skavtske organizacije, klubi radioamaterjev in drugi) na podlagi načrtov zaščite in reševanja, ne razporeja na dolžnosti v obrambi ali v Civilni zaščiti, če opravljajo v enotah, službah in drugih operativnih sestavah naloge, ki jih glede na predpisane pogoje in usposobljenost ne morejo opravljati drugi člani.

 

Fotogalerija

Pomoč pri odpravljanju posledic požleda



 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Portal URSZR - Obvestila
Portal URSZR - Opozorila
Planinska zveza Slovenije
© Gorska reševalna zveza Slovenije, 2020