Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Matjaž Šerkezi, ponedeljek, 29. december 2014

Iskalna intervencija za pogrešano Katjo Sodja

Dne 26. 12. 2014, ob 11.03 smo bili reševalci DGRS Bohinj preko policije in ReCO Kranj aktivirani v iskalno intervencijo za pogrešano Katjo Sodja. Dne 25. 12. 2014 je v popoldanskem času odšla od doma in se do večera ni vrnila. Preko policije je bilo sproženo iskanje. Dne 26. 12. 2014, okrog 10.00 je bilo na planini Blatca najdeno njeno osebno vozilo.

Takoj po aktiviranju smo reševalci pričeli z pregledovanjem in iskanjem v okolici avtomobila na planini Blatca, območje vrha Studora, območje markirane poti proti Stari Fužini, poti proti vasi Studor in severno in vzhodno pobočje masiva z enakim imenom ter skalnato območje Kamna. Pri pregledovanju terena so nam pomagali kinologi SIP in ZRPS - Gorenjske. Južno pobočje Studora, ki je zelo strm in ima veliko skalnih skokov in vzhodno stran kjer je 350 m stena pa je pregledala posadka policijskega helikopterja. Del skalnatega območja Studora pa je pregledal tudi domačin s pomočjo kvadrokopterja in kamere.

Iskanje je bilo neuspešno in zaključeno ko se je pričelo mračiti.

Naslednji dan 27. 12. 2014 so bile v iskanje aktivirane poleg DGRS Bohinj aktivirani še enote DGRS Radovljica, Jamarske reševalne službe, kinologi SIP in ZRPS - Gorenjske. Na iskanje se je odzvalo tudi preko 70 prostovoljcev. V iskanju sodelovalo 132 ljudi.

Glede na pridobljene informacije Policije smo območje iskanja razširili. Ponovno so bile pregledane lokacije iz predhodnega dne. Dodatno se je pregledalo območje, Kobilnice, Loma, Globoke konte, Uskovnice, Področje Uskovnica - Zatrep- Voje. Vsa dolina Voj, Korita Mostnice. Pregledano je območje Uskovnica - Kalce - Pšinc - Konjščica, Praprotnica - Rudno polje, markirane poti Srednja vas - Uskovnica in korita Ribnice. Pregledane so tudi vse dohodne in povezovalne markirane poti do planin Vogar, Hbed, Blato, Vodični vrh, planina Pri jezeru, Laz, Dedno polje, Viševnik, Ovčarija, Krstenica, Grintovca. Na vseh planinah vključno z planino Zajamniki, je bila pregledana okolica bivalnih objektov in notranjost staj. Pregledana je bila tudi severna obala Bohinjskega jezera od Stare Fužine do Savice. Člani jamarske reševalne službe in DGRS Bohinj so pregledali dve jami na vzhodni strani Studora.

Iskanje je bilo neuspešno in zaključeno ob cca 16.30.

Po zaključku intervencije je bila z predstavniki policije, ki vodijo iskanje, opravljena analiza. Po analizi je bil sprejeta odločitev, da se iskanje na terenu zaradi sneženja začasno prekine, policija pa nadaljuje s svojim delom v zvezi z primerom.
Prijetno smo presenečeni nad odzivom prostovoljcev oz. prijateljev, znancev, sorodnikov pogrešane Katje. Delo s tako veliko skupino je zame in za moje kolege reševalce zelo pozitivna izkušnja.

Vsem se zahvaljujem za trenutno opravljeno delo, ki bo končano, ko bomo Katjo našli.

Besedilo: Janez Rozman, DGRS Bohinj

https://www.grzs.si 13. 11. 2019