Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Matjaž Šerkezi, petek, 19. december 2014

Ko so pomagali enemu članu, so rešili ves orkester

Delo: Člani Tamburaške skupine Senožeti so ob dnevu gora v zahvalo gorskim reševalcem v Planinskem muzeju Slovenije pripravili ganljiv koncert.
Zgodba o prijateljstvu med gorskimi reševalci iz Mojstrane in člani Tamburaškega orkestra Senožeti iz Šmartnega pri Litiji se je pravzaprav začela že konec tedna sredi julija. Tamburaši so se podali na Triglav, en član skupine se je poškodoval, na pomoč pa so mu pohiteli reševalci. In tako se je začelo.

Pojdimo lepo po vrsti. »Že skoraj leto dni bo, ko smo v skupini začeli razmišljati, kam bi se podali na izlet. Ideja, da bi šli s tamburicami na Triglav in tam kakšno zaigrali, se je vsem zdela omamna. No, do 11. julija smo se dogovorili o terminskih in organizacijskih podrobnostih in vzeli pot pod noge. Seveda smo se dobro opremili, s seboj vlekli težke nahrbtnike in vsak svoj inštrument. Vse je potekalo gladko, dokler ni enemu našemu članu, mojemu pult kolegu ki igra brač, na gorski stezici ob skali nerodno klecnila noga in začela na moč otekati. Še ves dan se je trudil in vztrajal, potem ga je napadel še glavobol, temperatura pa mu je nevarno narasla. Obkladki niso nič pomagali. Medicinske sestre, ki tudi igrajo v našem orkestru, so staknile glave in medicinski konzilij je ugotovil, da bi bilo nadaljevanje poti zanj lahko zelo nevarno,« je o neposrednem povodu za koncert pripovedovala mlada vodja tamburaške skupine Eva Dukarič. Zdaj so se ob spominu na dogodek, ki se je zaradi intervencije reševalcev srečno končal, vsi muzali, julija pa med skalovjem ni bilo nikomur do smeha.

Nesrečni planinec ni bil nihče drug kot Miro Zorič, ki velja za enega izmed pionirjev na področju električno gnanih vozil, saj se je že leta 1990 lotil samostojne izdelave električnega avtomobila. Po tej dejavnosti ga pozna veliko Slovencev, malokdo pa ve, da je Miro tudi strasten tamburaš. Zaradi osnovne dejavnosti ga v orkestru kličejo kar Znanstvenik.

Več o tem >>> 

Vir: Spletno Delo 
https://www.grzs.si 21. 8. 2019