Gorska reševalna zveza Slovenije


Objavil/a: Slavko Rožič, ponedeljek, 10. november 2014

Skupna vaja v Konjicu ( BiH)

Minuli vikend smo po večmesečnem dogovarjanju in iskanju primernega termina odšli v Konjic, kjer smo usposabljali kader GRS Konjic. Srečanje smo izkoristili še za pogovore z vodstvom Federalne gorske službe spašavanja BiH.
V petek zvečer smo v okviru priprave na vajo izvedli koordinacijski sestanek. Predsednik FGSS BiH , gospod Adnan Podžo , tudi načelnik postaje v Sarajevu ,  nam je pojasnil proces ustanavljanja zveze in iskanje konsenzov za združitev vseh postaj , ki se dejansko ukvarjajo z gorskim reševanjem. Omenil je, da niso problem reševalci ali postaje , kot vedno je največ administrativnih in političnih ovir. Nekaj besed smo izmenjali tudi z inštruktorji iz Sarajeva, Mostarja in Travnika , ki izvajajo usposabljanja po postajah in na zveznem nivoju. 

Skupen zaključek pogovorov je bil, da sodelovanje vnaprej poteka na nivoju obeh zvez in da se po možnosti vključi v sodelovanje še več postaj iz Slovenije.

2014_11_10_Konjic_066
Vrvna tehnika

V soboto smo izvedli vajo na bližnji pečini nad mestom. Na prvi točki smo obdelali osnove plezalne tehnike, izdelavo varovališč, varovanje plezalcev in spust po vrvi. Na drugi točki smo predelali vrvno tehniko , ki jo uporabljamo v reševanjih. Vsi Konjičani so se tudi spustili prek stene z uporabo Petzlovega Stopa. Ekipa GSS Konjic je mlada in še nima veliko izkušenj, imajo pa veliko volje in so motivirani, tako da je bilo delo z njimi prijetno in konstruktivno. Tudi na vaji so sodelovali zvezni inštruktorji FGSS BiH , tako da smo sproti usklajevali nianse pri odstopanju tehnik pri nas in pri njih.

Po zaključku prvega dela vaje  je sledila še izdelava vrvne žičnice preko Neretve. Na delu , kjer smo izvajali premostitev, je bila Neretva široka skoraj 70m , kar je pomenilo nekaj težav za izvedbo. Skupaj z gostitelji in v zadovoljstvo mimoidočih Konjičanov smo jih rešili in uspešno prikazali prečkanje reševalcev z nosili s pomočjo tako imenovane tirolske žičnice. Vajo smo zaključili ob 16h , po osmih urah aktivnega dela.  Na koncu je sledila še analiza , ugotovili smo, da je bila vaja uspešna, da so naši gostitelji kljub intenzivnosti dela zadovoljni , da pa jih čaka še kar nekaj vaj in usposabljanj, da utrdijo svoje znanje.

20141109_GRZS_GRSTR_Konjic_vaja021
Skupinska slika vseh udeležencev vaje

Besedilo : Slavko Rožič
fotografije: Vili Vogelnik
https://www.grzs.si/foto_prikazi.php?pid=221 12. 11. 2019